03 april 2010

Wordt verwacht 179 (nieuws, 2010)

'GOMORRA' IN MEXICO

Geldt 'Gomorra' van journalist Roberto Saviano als een nietsverhullend portret van de Italiaanse maffia, 'Narco' van Saviano's Amerikaanse collega Malcolm Beith betekent hetzelfde voor de drugsoorlog in Mexico. 'Narco', gepresenteerd als 'een ware non-fictiethriller' over de jacht op de meest gezochte drugsbaron ter wereld, verschijnt op 2 september 2010 bij uitgeverij Ambo.

Sinaloa, Mexico, april 2009. De lichamen van twee undercoveragenten van de Mexicaanse inlichtingendienst worden langs de weg gevonden. Ernaast ligt een briefje: 'El Chapo zullen jullie nooit krijgen'.

Het is het lot van de honderden die hebben geprobeerd om Joaquin 'El Chapo' Guzman (foto) te pakken te krijgen. Zijn imperium is goed voor de productie van duizenden tonnen marihuana, cocaïne en heroïne die elk jaar de Verenigde Staten worden ingevoerd met behulp van vrachtwagens en vliegtuigen en via onderaardse gangen. Het heeft El Chapo tot een van de rijkste mensen ter wereld gemaakt. Voor de plaatselijke bevolking is hij een held, een moderne Robin Hood die financiële steun geeft aan kerken en scholen en ziekenhuizen heeft laten bouwen.

De auteur volgde het spoor van El Chapo's leven en beschrijft de zware strijd om hem te pakken te krijgen. Hij verhaalt over de oorlog tussen de drugskartels, de corruptie van de staat en de Amerikaanse medeplichtigheid aan een conflict dat inmiddels meer slachtoffers heeft geëist dan de oorlog in Irak.

Malcolm Beith (35), een Amerikaan met een Brits accent (het gevolg van zijn kostschoolopleiding), is sinds 2007 verslaggever voor Newsweek in Mexico, vanwaaruit hij de drugsoorlog verslaat. Ook schrijft hij regelmatig voor Foreign Policy Magazine. Tot 2007 was hij redacteur voor Newsweek International in New York en deed hij verslag van internationale gebeurtenissen in onder meer Irak, Haïti en Colombia. De schrijver heeft een eigen website: http://malcolmbeith.blogspot.com

Geen opmerkingen: