27 april 2010

De nominaties (nieuws, 2010)

VLAAMSE DEBUTANTEN OP SHORTLIST GOUDEN STROP

De Vlaamse auteurs Hans Declercq en Bram Dehouck maken met hun eerste thriller kans op de Gouden Strop. Zij moeten het opnemen tegen hun Nederlandse collega's René Appel, Carla de Jong en Lieneke Dijkzeul. Dehouck is met zijn boek 'De minzame moordenaar' ook in de race voor de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. De nominaties voor beide thrillerprijzen zijn vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam.

De jury van de Gouden Strop moest dit 'boekjaar' een recordaantal inzendingen van 87 spannende boeken beoordelen. Op 31 maart werd een longlist van elf titels gepresenteerd, waarvan er uiteindelijk vijf overbleven: 'Van twee kanten' van René Appel, 'Hoe zwart is de duivel?' van Hans Declercq, 'De minzame moordenaar' van Bram Dehouck, 'De geur van regen' van Lieneke Dijkzeul en 'Serpent' van Carla de Jong. De winnaar, die een geldbedrag krijgt van tienduizend euro en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel, wordt op dinsdag 1 juni onthuld tijdens de Power of Plots, de Avond voor het Spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam.

Ook de jury van de Schaduwprijs kreeg een recordaantal inzendingen, twintig, te verwerken. Naast Dehouck zijn ook oud-commissaris Joop van Riessen ('Vergelding'), Anita Terpstra ('Nachtvlucht') en Frank van Zwol ('Het Thule incident') genomineerd. De winnaar van de Schaduwprijs, die eveneens op de Power of Plots wordt bekendgemaakt, ontvangt uit handen van Marion Pauw (winnares Gouden Strop 2009) een cheque van duizend euro en een zeefdruk van Dick Bruna.

Over de kwaliteiten van de nominaties van de Gouden Strop liet de kwinkslagen rondstrooiende juryvoorzitter Koos Postema vandaag weinig los. Hij bekende wel een voorliefde te hebben voor thrillers met oude, door het leven getekende speurders (Wallander, John Rebus). Willem Asman, juryvoorzitter van de Schaduwprijs, daarentegen riep debutanten op 'fris en origineel' te zijn. ,,Te veel debuten, ook dit jaar, het moet gezegd, zijn meer van hetzelfde. Daarom deze oproep aan debutanten: trek andere registers open, leg de lat hoger. Matige Saskia Noort-imitaties zijn er al voldoende.'' Uitgevers moeten de nieuwkomers 'stimuleren tot grotere hoogten', vindt Asman. ,,Haal er meer uit in de zin van 'haal er meer uit', zoals uitgebreide beschrijvingen van broodbeleg, snufjes in auto’s en feitjes over industrieën, beroepen en hobby’s van de auteur.'' Asman en zijn collega-juryleden zouden ook graag meer vrouwelijke hoofdpersonen 'met hersens' zien.

Geen opmerkingen: