23 maart 2010

Wordt verwacht 175 (nieuws, 2010)

MARION PAUW MEETS AGATHA CHRISTIE

,,Met elk boek vindt Marion Pauw zichzelf opnieuw uit'', stelt uitgeverij Anthos bij de aankondiging van haar nieuwe, vijfde thriller Jetset. Dat moet Pauw maar als een compliment beschouwen. Hoewel, Pauw bestuurde voor het schrijven van haar nieuwe boek (te verschijnen in juni 2010) het oeuvre van Agatha Christie, de koningin van de misdaadliteratuur en schreef, aldus Anthos, 'een ouderwetse whodunit'.

Zeg, we leven wel in de eenentwintigste eeuw, hoor.

Anthos haast zich eraan toe te voegen dat Pauw de wetmatigheden van 'een Christie' toepaste op haar eigen verhaal. Zoals Pauw het zelf zegt: ,,Het lijkt op Agatha Christie, maar dan met meer emotie, seks en bloed.''

Oké, dan is het goed.

Het verhaal dan maar. Alexander Zilver is een succesvol zakenman die zo'n honderd miljoen euro bij elkaar heeft verdiend. Om dat te vieren, nodigt hij zijn beste vrienden uit om een week op een megajacht in het Caribisch gebied door te brengen. Op de tweede dag wordt Alexander echter dood aangetroffen in zijn hut.

Als hoofdstewardess Lou op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat iedere passagier wel een motief heeft, zoals de vrouw van Alexanders golfmaatje met wie Alexander een affaire had, de ex-zakenpartner die nog een appeltje met hem te schillen had of de vriendin die niet wil dat een goed bewaard geheim uitkomt. De situatie op het jacht wordt er niet vrolijker op als er nog een dode valt.

Marion Pauw (1973) debuteerde in 2005 met 'Villa Serena'. Met 'Daglicht' (2008) won ze vorig jaar de Gouden Strop. Van 'Daglicht' zijn inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Eyeworks kocht de filmrechten, en de thriller is ook in Duitsland en Hongarije verschenen. Van haar jongste boek, 'Zondaarskind', zijn ruim 40.000 stuks verkocht.

MINISTER

In juni 2010 brengt Anthos 'De voortvluchtige' op de markt, het thrillerdebuut van de Zweedse schrijver Thomas Bodström. Wie denkt zijn naam ergens wel eens eerder te hebben gezien, hoeft niet aan zichzelf te twijfelen. Bodström was namelijk van 2000 tot 2006 minister van Justitie.

In de strafgevangenis van Österaker wordt gedetineerde Vlako vermoord. In 'De voortvluchtige' beschrijft Bodström de consequenties van de misdaad voor zeven betrokkenen: een minister, een gedetineerde, een gevangenisdirecteur, twee advocaten en twee rechercheurs. Sommigen dreigen door de moord hun positie kwijt te raken, anderen kunnen ervan profiteren. Zo moeten ze allen drastische keuzes maken die ook het leven van anderen zullen bepalen. Uiteindelijk leidt de moord in de gevangenis tot een massale ontsnapping, overspel, een politieke crisis en een nieuwe moord.

Thomas Bodström (1963) was profvoetballer en is nu advocaat en Kamerlid voor de sociaaldemocratische partij van Zweden. Eerder schreef hij een boek over zijn leven als voetballer en een over zijn eerste zevenhonderd dagen als bewindsman.

Andere nieuwe titels:

Tess Franke - 'Maskerade' (juli 2010). Advocate Femke Wolzak duikt na een moeilijke zaak onder bij haar vriend Ben. Al snel begint ze te wennen aan een leven buiten de stad. Die rust is echter maar schijn, blijkt als Ben bij een schietpartij levensgevaarlijk gewond raakt.
Suzanne Hazenberg - 'Obstructie' (augustus 2010). Aan de bijna 50-jarige jurist Dink Storp is de midlifecrisis voorbij gegaan. Maar echt gelukkig is hij niet. Zijn baan begint hem steeds meer tegen te staan. Dan besluit hij nog één keer iets te doen wat de moeite waard is: de wereld een dienst bewijzen en het justitiële systeem een loer draaien. Taalkundige Suzanne Hazenberg (1964) schreef eerder de roman 'De vrouw van Emile' en werkt als scenarioschrijver voor Endemol (o.a. 'GTST').
Mons Kallentoft - 'Zomerdood' (augustus 2010). Tijdens een warme zomer wordt de 14-jarige Josefin naakt aangetroffen op een volkstuinencomplex. Ze is bewusteloos geslagen en aangerand. Maar ze kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. Kort daarna verdwijnt een ander 14-jarig meisje. Die wordt later aangetroffen onder een boom bij een snackbar. Gewurgd.
Esther Verhoef - 'Déjà vu' (september 2010). Inhoud nog niet bekend.

2 opmerkingen:

Guido Huisintveld zei

"Esther Verhoef - Déjà vu. Inhoud nog niet bekend."

Het kost wat moeite, maar ik kan het flauwe woordgrapje nog net inslikken...

Peter Kuijt zei

@ Guido: Maak van je hart geen moordkuil...