'SPAANS VUUR' MET TEKSTBALLONNEN
Uitgeverij Karakter gaat de historische thriller Spaans vuur van Wouter van Mastricht opnieuw uitbrengen, maar dan in stripvorm. Karakter is in gesprek met een scenarist die een script voor de strip kan schrijven, meldt uitgever Otto Haan. Gezocht wordt nog naar een geschikte illustrator.
'Spaans vuur' speelt zich af in 1635 in Maastricht. In de stad sluipt een Spaanse moordenaar rond die zonder aanziens des persoons doodt. Zijn slachtoffers lijken willekeurig gekozen, maar achter elke moord schuilt een weldoordacht plan. Resultaat van zijn praktijken: angst en paniek onder de bevolking. Maastricht is ingesloten door de Spaanse legers. De stad is arm, en temidden van alle ellende gaan de burgers gebukt onder de gedwongen inkwartiering van Hollandse soldaten. En ook de pest maakt dagelijks slachtoffers.
Tegen deze achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog krijgt Evan Sharpe, tolk in het leger van Frederik Hendrik, de opdracht om uit te zoeken wie de moordenaar is. Zijn speurtocht voert hem langs kerken en kloosters, naar schimmige herbergen met valsspelende kaarters, hoeren en louche herbergiers, dwars door vijandig Spaans gebied. Tijdens zijn tocht ontrafelt hij stukje bij beetje het complot.
Volgens Otto Haan maakt 'het fantastische decor' 'Spaans vuur' uitermate geschikt om er een strip van te maken. ,,In het boek wordt het verhaal verteld in meer dan 600 pagina's. Veel van deze pagina's bestaan uit informatie en handelingen die in een strip niet goed bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld in de proloog, wanneer soldaat Conway in beeld komt, dan wordt zijn liefdesrelatie met 'Mooswiefke' uit de doeken gedaan. Het leest leuk weg in het boek maar in een strip werkt dit niet. Al dat soort 'bij-vertellingen' worden geschrapt, tenzij het zeer essentieel voor het verhaal is. Natuurlijk zullen ook de dialogen tot een minimum moeten worden beperkt. Ook het gigantische aantal personages zal kritisch moeten worden bekeken.''
Haan meldt dat de strip niet als 'graphic novel' zal worden gepresenteerd. ,,Dan krijgt het album als snel het etiket 'kunstzinnig' opgeplakt. Dat staat leuk, maar tegelijkertijd komen er ook de etiketten 'moeilijk toegankelijk' en 'niet voor een breed publiek' (zonder dat men ook maar een plaatje gezien heeft) bij. Karakter zou Karakter niet zijn als we ons niet zouden richten op een zo breed mogelijk publiek. Dat wil zeggen: niet al te moeilijk geschreven, wat humor en veel actie.''
Geen opmerkingen:
Een reactie posten