29 maart 2010

Wordt verwacht 178 (nieuws, 2010)

VERMEER EN ATLANTIS

''De Da Vinci Code' in de lage landen.' Zo betitelt de Rotterdamse uitgeverij BBNC 'De verboden legende' van de Franse schrijfster Ingrid Dufour. Een thriller met een Nederlands tintje.

Amsterdam, 2008. Jan, een specialist in oude talen, is aanwezig bij de opening van een 3000 jaar oud testament. Hierdoor wordt hij meegesleurd in een onderzoek naar een van de grootste mysteries van de menselijke beschaving: de zoektocht naar de stad Atlantis. Jan zoekt aanwijzingen in schilderijen van Johannes Vermeer, bestudeert oude teksten van Aristoteles en Plato en verdiept zich in het natuurkundig onderzoek van Antonie van Leeuwenhoek.

Zijn zoektocht neemt een tragische wending als hij ontdekt dat de dood van zijn moeder, tijdens een archeologische opgraving in Kreta, geen ongeluk was. Ook zij bleek op zoek te zijn naar Atlantis...

Intussen komt Jan erachter dat hij wordt bespioneerd door een mysterieuze organisatie, die alles op het spel zet om het geheim van Atlantis te beschermen. Als er in zijn omgeving mensen op gewelddadige wijze om het leven worden gebracht en hij zelf wordt bedreigd, weet Jan niet meer wie hij kan vertrouwen.

Ingrid Dufour is van jongs af aan gefascineerd door de mythe van Atlantis. Ze brengt elke vakantie door in Griekenland, kriskrassend van archeologische opgraving naar museum.

UITGERANGEERD

,,Na 22 jaar in de softwarebranche te hebben gewerkt, was dít het boek dat ik moest schrijven.'' Dat zegt de Amerikaanse schrijver Dave Zeltserman op de website van Bleeker Books over 'Uitgerangeerd', dat in september 2010 in de winkels ligt. Het boek gaat over weggesaneerde IT'ers die hun talenten aanspreken om een bank te beroven.

Dan Wilson, een specialist op het gebied van softwarebeveiliging, wordt ontslagen nadat zijn bedrijf heeft besloten het beveiligingsproces uit te besteden aan India. Om het hoofd boven water te houden, neemt Wilson een radicaal besluit: hij gaat een bank beroven. Samen met een aantal oud-collega's uit de IT die ook zonder werk zitten, smeedt hij een briljant plan.

Maar wat voor deze IT-experts een makkie zou moeten zijn, loopt volledig uit de hand. Wat zij niet hebben kunnen voorzien is dat ze verzeild raken in conflicten met de Russische maffia, Arabische terroristen en last but not least... de onderwereld van Boston.

Dave Zeltserman heeft door dejaren heen software ontwikkeld voor enkele van 's werelds belangrijkste computerbedrijven. Eerder schreef hij 'Small Crimes', 'Killer' en 'Pariah', volgens The Washington Post een van de beste boeken van 2009.

Geen opmerkingen: