31 maart 2010

Kanshebbers (nieuws, 2010)

LONGLIST GOUDEN STROP

De organisatie van de Gouden Strop vaart ook op de golven van de allernieuwste hypes mee en heeft vandaag de longlist voor de prijs via Twitter bekendgemaakt.

De elf kanshebbers zijn:

1. René Appel - Van twee kanten
2. Hans Declercq - Hoe zwart is de duivel?
3. Bram Dehouck - De minzame moordenaar
4. Bavo Dhooge - Sioux blues
5. Lieneke Dijkzeul - De geur van regen
6. Marianne en Theo Hoogstraaten - Machteloos
7. Annet de Jong - Dossier Tobias
8. Carla de Jong - Serpent
9. Mieke de Loof - Wrede schoonheid
10. Marion Pauw - Zondaarskind
11. Roger H. Schoemans - Hengst

Een opmerkelijke lijst, gezien de namen die er niet op staan. Opvallende namen die ontbreken zijn Willem Asman ('Koninginnedag'), Ruben van Dijk ('Graan'), Alex van Galen ('Duivelssonate'), Corine Hartman ('In vreemde handen'), A.F.Th. van der Heijden (Doodverf), Joost Heyink ('Het experiment'), Loes den Hollander ('Driftleven' en 'Wisselgeld'), Bob Mendes ('Vuil geld'), Tomas Ross ('Het meisje uit Buenos Aires'), Nicolet Steemers ('Lichtval'), Toes & Hoeps ('Het leugenarchief'), Jacob Vis ('De erfgename'), Judith Visser ('Oversteken'), Simone van der Vlugt ('Op klaarlichte dag') en Peter de Zwaan ('Een zaak van vrouwen').

Er staan net iets meer Nederlandse thrillerauteurs op de longlist dan Vlaamse: zes (waaronder een duo) tegenover vijf. Uitgeverij Anthos scoort goed met drie auteurs (Appel, Dijkzeul, Pauw), Van Halewyck heeft er twee op staan: (DeClercq en DeHouck). De overige auteurs op de lijst vallen onder de uitgeverijen Manteau (Dhooge), Boekerij (Hoogstraaten), Q (Annet de Jong), Archipel (Carla de Jong), De Geus (De Loof) en Davidsfonds (Schoemans). Uitgeverij A.W. Bruna valt dit jaar buiten de boot.

Voor wie het nog niet wist: de bekendmakuing van de nominaties vindt plaats op 27 april tijdens een persbijeenkomst van Juni - Maand van het Spannende Boek. De uitreiking van De Gouden Strop is op 1 juni op de openingsavond van Juni - Maand van het Spannende Boek tijdens The Power of Plots in De Melkweg in Amsterdam.

3 opmerkingen:

Jurgen zei

Ik ben verbijsterd... Laat mij er verder niet over los, maar ...
Er zitten zeker drie boeken bij die ik helemaal niets vind (< 3 sterren). Maar gelukkig staan er wel een paar op die ik gelijk zou nomineren en ook bij mij in de favorietenlijst staan. Maar er zijn ook enkele verdwenen, jammer. Gelukkig is er een jury...

Judith Visser zei

Ik zet in op Lieneke Dijkzeul!

Reacher zei

Aahm...jammer dat Vis er weer niet bij zit. Die man verdient het echt een keer onderhand. René Appel heeft er al 1 of 2, maar mag 'm van mij zo weer krijgen.