25 maart 2010

Oude vrijster (nieuws, 2010)

'WHYDUNNIT' DINGT MEE NAAR 'VERGETEN' BOOKER PRIZE

De psychologische thriller 'Driver's seat' (1970) van de Schotse Muriel Spark (Edinburgh, 1918) is genomineerd voor de Lost Booker Prize. Naast Spark maken nog vijf andere collega's - na veertig jaar - kans op deze 'vergeten' literaire onderscheiding.

De Booker Prize werd aanvankelijk uitgereikt aan de auteur van een boek dat een jaar eerder werd gepubliceerd. In 1971 werden de regels aangepast en ging de prijs naar een roman die was uitgegeven in het jaar waarin de uitreiking plaatsvond. De leemte van 1970 wordt nu opgevuld door alsnog een prijs uit te reiken voor het beste fictieboek van dat jaar.

De shortlist, die donderdag werd vrijgegeven, ziet er als volgt uit: 'The Vivisector' van Patrick White, 'Troubles' van J.G. Farrell, 'Fire From Heaven' van Mary Renault, 'The Birds on the Trees' van Nina Bawden, 'The Bay of Noon' van Shirley Hazzard en 'The Driver's Seat' van Muriel Spark. Van de finalisten zijn alleen Hazzard en Bawden nog in leven. De winnaar van de prijs wordt op 19 mei bekendgemaakt

De novelle 'The Driver's Seat' van Spark werd destijds als 'een metafysisch en schokkend boek'. Het is een psychologische thriller, waarin thema's als vervreemding en isolatie voorkomen. Het boek werd in 1974 verfilmd als 'Identikit' met rollen voor Elizabeth Taylor en Andy Warhol. Spark, die in 2006 overleed, noemde het boek destijds een van haar favoriete romans.

Het boek draait om de oude vrijster Lise die op een administratiekantoor werkt. Spark omschreef het boek als een 'whydunnit', omdat al in het derde hoofdstuk wordt onthuld dat Lise zal worden vermoord. In het boek verklaart Spark waarom bepaalde gebeurtenissen zich voordoen.

Lise reist naar een stad in Zuid-Europa, ogenschijnlijk voor een ontmoeting met haar denkbeeldige vriend. Maar uiteindelijk gaat het verhaal over een vrouw die controle wil uitoefenen over haar eigen dood.

Geen opmerkingen: