15 maart 2010

Wordt verwacht 171 (nieuws, 2010)

MODEL STORT ZICH OP DE SOFTDRUGS

Wij weten niet hoe het u vergaat, maar de redactie van De Spanningsblog associeert de mooie provincie Noord-Holland niet direct met softdrugs. Bij uitgeverij De Vliegende Hollander is dat echter wel het geval. In de zomerprospectus meldt de uitgever dat het thrillerdebuut van Patricia Snel, 'Verblind', zich afspeelt in Noord-Holland: 'bekend om de wietplantages'.

Tja.

In juni 2010 moet 'Verblind' in de winkel liggen. Een actueel boek, aldus de uitgever, omdat er een groot proces op stapel staat tegen de van wiethandel verdachte oud-directeur van de Taxi Centrale Amsterdam, Dick Grijpink.

Patricia Snel schrijft in haar thriller over een vrouw die op het punt staat te trouwen, maar verliefd wordt op een drugsbaron. De vrouw in kwestie heet Sophie Dercksen. Ze is begin dertig en gaat trouwen met een advocaat die het nog ver zal schoppen. Maar een flirt met de nieuwe eigenaar van de tennisclub verandert alles. Ben Spaans is onweerstaanbaar, hij heeft humor en een achteloos zelfvertrouwen. Voor Sophie begint een dubbelleven: enerzijds haar alledaagse bestaan in het teken van het aanstaande huwelijk, anderzijds haar extravagante uitspattingen met Ben vol seks, drugs en avontuur.

Terwijl de politie in Noord-Holland een klopjacht opent op drugscriminelen, stelt Ben voor in Sophies oude appartement een wietplantage op te zetten. Sophie is tot alles bereid om hem voor zich te winnen. Bovendien is het spannend en levert het veel geld op. Steeds meer ontwijkt ze haar vrienden en verwaarloost ze haar verloofde. Pas als haar problemen toenemen, beseft ze hoe geïsoleerd ze is geraakt en hoe gevaarlijk haar positie is geworden.

Volgens de uitgever is Patricia Snel (1967) auteur en ondernemer. Ze groeide op in Gouda en studeerde in Leiden af in de Italiaanse taal- en letterkunde. Daarnaast werkte ze als fotomodel. (foto auteur: Ron Tetteroo)

BROERS

'Bloed op het palet' is de titel van het eerste boek dat de broers Auke en Gerlof Leistra onder de naam Leistra samen hebben geschreven. De thriller wordt in augustus 2010 verwacht. Het gaat om het eerste deel van een serie rond misdaadverslaggever Hidde Dantuma.

Op een zondagavond komt de bekende Zwolse kunstenaar Bennie van der Kolk niet thuis van zijn atelier. Zijn vrouw Yvonne is ten einde raad. Misdaadverslaggever Hidde Dantuma schiet zijn oude vriendin en haar zoontje Max te hulp en probeert uit te vinden wat er is gebeurd.

Is dit een nieuwe stunt van de publiciteitsgeile kunstenaar, of zou Bennies verdwijning te maken hebben met de bouw van het nieuwe voetbalstadion, waarvoor hij een eregalerij van spelers, bestuursleden en sponsors schildert? Misschien was Bennies vader Joop de enige die heeft gezien wat er is voorgevallen, maar die heeft Alzheimer en niemand kan tot hem doordringen.

Wanneer op Bennies schilderspalet bloed wordt aangetroffen, stelt de politie een rechercheteam in. Al snel zijn er drie verdachten: de omstreden vastgoedhandelaar Hannes Haak, drugshandelaar Frank Wellink en Bennies oom Ben van der Kolk, een oplichter met wie hij heeft gebroken. Maar harde bewijzen ontbreken, evenals een lijk...

Auke Leistra (1958) is vertaler, die het werk van onder anderen Dick Francis en James Ellroy onder handen nam, maar ook dat van John Updike en Thomas Pynchon. Met thrillerrecensent Gert Jan de Vries schreef hij als Gebr. Wagenaar de thriller Moord op het Pieterpad (2005).
Gerlof Leistra (1959) is sinds 1990 misdaadverslaggever van Elsevier. Hij is regelmatig te gast in radio- en tv-programma's. Ook publiceerde hij diverse boeken over zijn vakgebied, waaronder 'Moord en doodslag in Nederland'.

BONJE BIJ DE BUREN

Verscheen hun eersteling 'Zusters in het kwaad' vorig jaar zomer nog bij Lebowski, de tweede thriller van het duo Kortsmit & Lotz, Ik vind jou, komt in augustus 2010 uit bij De Vliegende Hollander, evenals Lebowski onderdeel van Dutch Media Uitgevers.

Na het verlies van haar echtgenoot logeren Valerie en haar vierjarige dochter Nicole in het huis van een vriendin. Valerie zit in de tuin te zonnen als ze plotseling wordt opgeschrikt door geschreeuw bij de buren. Ze wil poolshoogte nemen, maar merkt dan dat haar dochter is verdwenen. Het meisje is door een gat in de heg gekropen en Valerie ziet nog net hoe haar zwaargewonde buurvrouw Julia, vlak voor ze sterft, iets in het oor van Nicole fluistert.

Vanaf dat moment neemt hun leven een drastische wending. Valerie en haar dochter voelen zich bedreigd en slaan zelfs op de vlucht. Gelukkig is er de charmante Philip die op het nippertje voorkomt dat Nicole wordt ontvoerd. Bij hem voelt Valerie zich veilig en kan ze de ellende even vergeten. Maar de geheimzinnige moordenaar rust niet voordat hij Nicole te pakken heeft.

Emile Lotz (1967) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en is scenarist en toneelproducent. Simone Kortsmit (1971) is journalist, medeoprichter van een energiepersbureau en kinderboekenauteur. Het duo schreef samen vele theaterstukken. (foto auteur: Geert Snoeijer)

Geen opmerkingen: