01 maart 2010

R.J. Ellory - Een volmaakte vendetta (2010)


Perverse familietrouw


(Door Hans Knegtmans)

De titel Een volmaakte vendetta is ongelukkig gekozen. Wraak is hooguit te verdedigen als een noodzakelijk kwaad, en daardoor per definitie niet volmaakt. Maar de Nederlandse uitgever bedacht ongetwijfeld dat hij met Een geruisloze wraak marketingtechnisch geen potten zou breken.

Catherine Ducane is de negentienjarige dochter van de gouverneur van de staat Louisiana. Wanneer zij ontvoerd blijkt te zijn, ontfermt de FBI zich over de zaak en installeert een onderzoeksteam in New Orleans. Het duurt niet lang voordat de dader – de Cubaan Ernesto Perez – zich meldt, met een bizarre eis.

Hij is bereid zich over te geven en de vrouw vrij te laten, op voorwaarde dat hij eerst aan Ray Hartmann alles mag vertellen wat hij ter verklaring van zijn misdaad nodig acht. Ray Hartmann is een man die in New York deel uitmaakt van een taakgroep die de georganiseerde misdaad bestrijdt.

De FBI staat paf en Hartmann ook, die geen notie heeft hoe de ontvoerder hem kent. Maar als de FBI je in het vizier heeft, zit er weinig anders op dan meewerken. Dus schuift Hartmann zijn huwelijksproblemen naar het tweede plan, en hoort hij in detail Perez’ levensverhaal aan. Hoe deze als adolescent door de maffia gescout werd, en vervolgens een lange carrière begon als beroepsmoordenaar.

Zoals gebruikelijk giet de schrijver zijn brute dramatiek in doordacht en fluweelzacht proza. Soms zou je willen dat Perez eens wat opschoot, zodat je eerder weet wat hem bezielde. Maar het procedé werkt. Wie indertijd The godfather gemist heeft, kan in Een volmaakte vendetta zijn kennis van de maffia en haar perverse 'familietrouw' (zo lang als het duurt) ruimschoots bijspijkeren. De geboren en getogen Engelsman R.J. Ellory schrijft authentieker over de VS dan het gros van zijn Amerikaanse collega’s. Spannender ook.

R.J. Ellory - Een volmaakte vendetta. Vertaling: Ineke van den Elskamp. Uitgeverij De Fontein, 544 pag.

(Bron: Het Parool. Zie ook de recensie van Arno Ruitenbeek)

Geen opmerkingen: