20 maart 2010

Wordt verwacht 174 (nieuws, 2010)

SUCCES KOMT IN DRIEËN, KENNELIJK

Succes krijgt zo zijn navolgers. Eerst was er de bij uitgeverij Signatuur verschenen 'Millenniumtrilogie' van de veel te vroeg overleden Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson. Het werd een wereldwijde klapper, miljoenen zijn er van de avonturen van journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander verkocht.

Vervolgens kwam Larssons landgenoot én strafrechtadvocaat Jens Lapidus met een Stockholm-trilogie op de proppen. 'Snel geld', het eerste deel van het trio thrillers dat bij A.W. Bruna het licht zag, werd ook hier een succes, ofschoon niet zo groot als Larssons werk.

En nu kunnen we ons opmaken voor een nieuwe Scandinavische thrillertrilogie. Ook uitgeverij Anthos gaat het met een drietrapsraket proberen. In mei 2010 brengt ze 'Land van dromen' op de markt, het eerste deel van de Minnesota trilogie van de Noorse schrijver Vidar Sundstøl. Deel 2, 'De doden', verschijnt in januari 2011 en het laatste deel, 'De raaf' kan de lezer in mei 2011 tegemoet zien.

Het verschil met Sundstøls trilogie en die van zijn twee vakbroeders Larsson en Lapidus is dat het verhaal zich niet afspeelt in Scandinavië, maar in de Verenigde Staten. Anthos bestempelt Sundstøls werk dan ook als 'een Scandinavische thrillertrilogie met een Amerikaanse twist'.

Lake Superior, Minnesota. Politieman Lance Hansen krijgt een melding dat er illegaal wordt gekampeerd aan de oever van het meer. Als hij er gaat kijken, stuit hij op een naakte, bebloede en verwarde man die het bos in vlucht. Hansen volgt de man en vindt een tent met daarnaast het lijk van een andere naakte man met ingeslagen schedel.

De gevluchte man, de Noor Bjørn Hauglie, wordt gearresteerd. Hauglie had een relatie met het slachtoffer. De politie kan echter niet bewijzen dat Hauglie een crime passionel heeft gepleegd en wordt vrijgelaten.

Hansen, een Amerikaan met Noorse voorouders en amateur-historicus, duikt in de lokale geschiedenis. Is dit inderdaad de eerste moord in het districht, zoals collega's beweren? In de archieven ontdekt Hansen dat lang geleden een medicijnman van de Ojibway, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, spoorloos is verdwenen. Zijn lichaam is nooit gevonden. Wel kwam er een gewonde Noorse jongen uit het bos tevoorschijn.

De FBI gaat ondertussen door met het moordonderzoek. Twee mogelijke verdachten komen in beeld: Hansens broer Andy en Lenny Driver, een Ojibway-indiaan. Tijdens zijn eigen onderzoek stuit Lance Hansen op duistere familiegeheimen die zich tot in het heden uitstrekken.

'Land van dromen' won de Riverton-prijs voor beste Noorse misdaadroman. De filmrechten voor de trilogie zijn verkocht aan Nordisk Film. Vidar Sundstøl (1963) is afkomstig uit Drangedal in de Zuid-Noorse provincie telemark. Hij heeft diverse beroepen uitgeoefend, maar werkt de laatste jaren als fulltime schrijver. Hij debuteerde in 2005 met de roman 'Kommandolinjer'. Sundstøl heeft zelf gewoond in het gebied waar de Minnesota trilogie zich afspeelt. (foto auteur: Paal Audestad)

Geen opmerkingen: