21 maart 2010

Van droom naar daad (nieuws, 2010)

MIEKE DE LOOF LEGT HAMER NEER

Schrijfster Mieke de Loof heeft zich zaterdag 20 maart op de algemene vergadering van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM) niet langer kandidaat gesteld als voorzitter. De Loof heeft twee├źneenhalf jaar lang de voorzittershamer gehanteerd. Jeroen Kuypers alias Max Moragie volgt haar op als interim-voorzitter.

,,Oorspronkelijk, toen het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs herstartte, was het de bedoeling dat ik gedurende beperkte tijd interim-voorzitter zou zijn'', aldus De Loof. Maar in de realiteit heeft haar voorzitterschap geduurd van 6 oktober 2007 tot 20 maart van dit jaar.

,,Omdat mijn droom schrijven is en ik daarvoor eerder mijn docentschap filosofie en sociologie had opgegeven, werd het tijd om de fakkel van mijn voorzitterschap door te geven'', vervolgt De Loof. Kuypers blijft het Vlaamse gilde van thrillerauteurs leiden tot er een geschikte kandidaat gevonden is.

Mieke de Loof (Aalst, 1951) is socioloog en filosoof. Maar ze deed ook (levens)ervaring op als wetenschappelijk onderzoeker, docent, chauffeur, dienster in een nachtkroeg en als Kyokushin-karateka.

Met haar eerste historische misdaadroman over geheim agent Ksaveri Ignatz, 'Duivels offer' (2004) werd De Loof meteen bekroond met de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Een nominatie voor dezelfde prijs kreeg haar tweede Ignatz-thriller 'Labyrint van de waan' uit 2006. In april 2010 verschijnt bij uitgeverij De Geus 'Wrede schoonheid', haar derde thriller uit een serie van zeven. De thriller droeg eerst de titel 'Van een wrede schoonheid', maar De Loof heeft de suggestie van de uitgever om 'Van een' te laten vallen overgenomen.

Geen opmerkingen: