27 maart 2010

Wordt verwacht 177 (nieuws, 2010)

DE DIKSTE THRILLER VAN HET JAAR

Peter de Zwaan leest in het algemeen geen dikke boeken. Een goed verhaal kun je wat hem betreft in pakweg 300 pagina's vertellen. Aan hem zal dan ook 'Limiet' niet besteed zijn, de nieuwe (eco)thriller van de Duitse misdaadauteur Frank Schätzing, die in juni 2010 bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt. Het boek telt maar liefst 1250 pagina's en is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de dikste thriller van 2010. De prijs is er ook naar: 25 euro (oftewel vijf euro per 250 pagina's, valt dan toch wel weer mee...).

'Limiet' is een sciencefictionthriller, die zich in de niet zo heel verre toekomst afspeelt. Mei 2025. Rechercheur Owen Jericho moet in Sjanghai op zoek naar de mooie, maar grillige dissidente Yoyo, die met geheime documenten op de vlucht is voor de Chinese Partij. Sinds de ontdekking van de maangrondstof helium-3 voeren de Chinezen en de Amerikanen namelijk een verbeten wedloop om de exploitatie van de krachtige energiebron. Dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen.

Owens speurtocht ontaardt in een achtervolging dwars door de continenten naar Equatoriaal-Guinea, naar het hoofdkantoor van de geslepen zakenman Julian Orley. Deze excentrieke miljardair organiseert een maanreis voor een gezelschap van steenrijke internationale beroemdheden. Al snel loopt die trip uit op een drama dat het voortbestaan van de aarde bedreigt.

Frank Schätzing (1957) studeerde communicatiewetenschappen en richtte zijn eigen reclamebureau INTEVI op, waarvan hij nog steeds directeur is. Schätzing is begin jaren negentig begonnen met schrijven en na enkele novelle en satires verscheen in 1995 zijn eerste Duitstalige roman 'Tod und Teufel'. Naast zijn werk als reclamemaker is Frank Schätzing ook actief als muziekproducent.

Van Schätzing verschenen ook bij Bruna 'De zwerm', zijn debuut 'Dood en de duivel' (een historische thriller over de geheimzinnige dood van de bouwmeester van de Dom van Keulen), 'Geluidloos' (terroristische aanslag op G8-top in Duitsland) en een tijdreis over de geschiedenis van de oceanen, 'De zee'.

Internationale bekendheid kreeg Frank Schätzing (1957) zes jaar geleden met de ecothriller 'De zwerm', waarvan wereldwijd 3,8 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. De roman gaat over oceaanbewoners die door de dreigende pollutie en om te kunnen overleven, gedwongen worden de mensheid te vernietigen. De rampenthriller werd bekroond met de Deutscher Krimi Preis. Het boek, ook al 900 bladzijden lang, viel blijkbaar zo goed bij actrice Uma Thurman dat ze samen met een paar Duitse producenten snel de filmrechten kocht. De film zou in 2011 in première gaan.

Hoewel Schätzing vaak geroemd wordt om zijn research is hij door wetenschappers wel op onjuistheden betrapt. De meest opvallende was dat hij het reukloze gas methaan een geurtje liet verspreiden.

Er bestaat ook een trailer over 'Limiet'. Klik hier.

Geen opmerkingen: