19 maart 2010

Vreemde sprinkhanen (nieuws, 2010)

45 JAAR TE LAAT, GEEN BOETE

Het is dagelijkse kost dat boeken te laat worden teruggebracht bij de bibliotheek. Maar het komt niet vaak voor dat pas na een halve eeuw een uitgeleend boek wordt geretourneerd.

Het personeel van een Britse bibliotheek keek dan ook vreemd ook toen in de brievenbus een boek werd aangetroffen dat al 45 jaar geleden had moeten worden ingeleverd. Volgens stafmedewerker Alison Lawrie van de bibliotheek in Dinnington, een plaats in de buurt van de stad Sheffield, gaat het om de eerste druk van de sciencefictionthriller 'Quatermass and the Pit' van de Britse auteur Nigel Kneale. Het boek had op 15 oktober 1965 terug moeten zijn.

Nigel Kneale (1922–2006) was een van het eiland Man afkomstige scenarioschrijver. Hij schreef ruim een halve eeuw voor televisie, film en radio. Kneale had zich ook toegelegd op het schrijven van thrillers met sciencefiction- en horrorelementen. In 2000 ontving hij een oeuvreprijs van de Horror Writers Association. Kneale creëerde het personage professor Bernard Quatermass, een wetenschapper die niet alleen in zijn boeken voorkwam, maar ook in diverse televisieseries.

In 'Quatermass and the Pit' stuit men bij een opgraving in Londen op een aantal prehistorische skeletten. Een antropoloog, zijn assistent en professor Quatermass besluiten verder te graven en ontdekken vervolgens een buitenaardse raket. De dode inzittenden van de raket zien eruit als vreemde sprinkhanen. Later blijkt er in de raket toch meer leven te zitten dan men voor mogelijk had gehouden.

Volgens bibliothecaris Alison Lawrie blijft het een mysterie wie er zo lang over heeft gedaan om Kneales boek uit te lezen en terug te brengen. Het archief van de bibliotheek gaat niet zover terug en de afzender had geen briefje bij het boek gevoegd. De lener hoeft niet bang te zijn voor een fikse boete, aldus Lawrie. ,,We zouden wel graag zijn of haar verhaal willen horen.''

Geen opmerkingen: