15 maart 2010

Leerzaam... (nieuws, 2010)

VERTWIJFELING NA WORKSHOP TOMAS ROSS

De organisatie noemde de workshop 'faction' van Tomas Ross een succes. Maar de redacteur van Villamedia Magazine, het vakblad voor journalisten, bleef vertwijfeld achter na drie uur les van de thrillerschrijver.

Weblog Het Daglicht had de Haagse auteur eind februari gecharterd voor een les over faction, fictie vermengd met feiten, het handelsmerk van de drievoudig Gouden Strop-winnaar. De kosten van het een en ander bedroegen 50 euro, inclusief koffie en drank.

Volgens de redacteur van Villamedia Magazine trakteerde Ross zijn gehoor op een 'razende rit door een achtbaan van leugens, complotten en halve waarheden'. ,,Cursisten die hoopten een methodische uitleg te krijgen om daarmee een factionproject aan te kunnen vatten kwamen bedrogen uit.'' De suggestie aan Ross om een schrijfopdracht tijdens de workshop te geven, viel verkeerd bij de auteur, constateerde de verslaggever. Ross: ,,Wat is eigenlijk een workshop?''

De verslaggever bekende wel de workshop 'leerzaam' te hebben gevonden. Oud-journalist Ross hekelde zijn vroegere professie, waar men 'schijnbaar' altijd maar uit wil gaan van feiten. ,,Als je 80 procent van de feiten kent, moet je als journalist je verhaal gewoon brengen'', aldus Ross. ,,Die 20 procent vul je aan met fantasie en logische nadenken.''

Mathilde Sanders, de drijvende kracht achter de weblog Het Daglicht, is niet te spreken over het verslag in Villamedia Magazine. Ze bestempelt het stuk op haar blog als 'Leugens van een nestbevuiler'. ,,Geen woord over het concept achter de website.'' Het enige wat de journalist volgens haar heeft gedaan is 'lekker afzeiken die workshop, want dat wil de lezer graag, zeker als het gaat over iemand die niet OSM (Ons Soort Mensen, red.) is'. Sanders heeft het overigens consequent over een journalist van de vakbond NVJ, wat niet klopt.

Voor degenen die toch nog faction willen leren schrijven, is er trouwens hoop. Tomas Ross geeft op 13 april opnieuw een workshop, waarin hij volgens de organisator meer zal ingaan op schrijftechnieken. De workshop duurt vier uur. De kosten zijn neerwaarts bijgesteld naar 30 euro.

(Bron: Villamedia Magazine, weblog Het Daglicht)

Geen opmerkingen: