05 maart 2010

Maatschappelijke relevantie (nieuws, 2010)

RECHTER VERBIEDT BOEK OVER VERDACHTE MOORDZAAK

De rechtbank in Hasselt heeft de verspreiding van het boek 'Het kan je buurman zijn' voorlopig verboden. Dat boek gaat over Ronald Janssen, een onderwijzer uit het Belgische Loksbergen, die van meerdere moorden wordt verdacht.

Het boek, geschreven door Thierry Goeman en Tom De Smet, journalisten bij Concentra, de uitgeverij van de dagbladen Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, zou vanaf volgende week in de boekhandel liggen. Daarin zou niet een reconstructie worden gegeven van de feiten in de zaak-Janssen, maar ook duiding bij het politie-onderzoek naar de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Maar de ouders van de slachtoffers zijn gisteren naar de rechter gestapt om de verspreiding van het boek tegen te houden.

Ze eisten bovendien een dwangsom van 500.000 euro. Als argument voerden ze aan dat ze geen toestemming hadden gegeven voor het publiceren van de foto's van hun kinderen in het boek. En dat er sprake is van schending van het lopende onderzoek. De rechter legde daarop een voorlopig verbod op verspreiding op, meldt de Gazet van Antwerpen.

Linkeroever Uitgevers heeft daarop besloten het boek voorlopig uit de handel te houden. De uitgever betreurt deze beslissing van de rechter 'omdat het een boek is met maatschappelijke relevantie'.

(Bron: Gazet van Antwerpen)

Geen opmerkingen: