16 maart 2010

Wordt verwacht 172 (nieuws, 2010)

HET SARDIJNSE ZWIJGEN DOORBROKEN

Laten we er niet omheen draaien: er staat een ondoordringbare muur tussen de literatuur en het thrillergenre, zo sterk als door Israël opgetrokken barrière op de Westelijke Jordaanoever. Vermenging is uit den boze. Literatuurrecensenten beschouwen misdaadromans als minderwaardig en de CPNB laat thrillerauteurs links liggen bij het vieren van de 75ste Boekenweek (zie hier).

Schrijvers van Literatuur hebben er ook een handje van, getuige een citaat van auteur Doeschka Meijsing. ,,Laat de boekhandelaren Marcello Fois gauw een plaats geven tussen de planken van de echte literatuur, van boeken die je iets leren, die je bijblijven, die je nog eens opslaat'', aldus de schrijfster. Ze heeft het hier over de Italiaanse schrijver Marcello Fois, auteur van onder andere diverse misdaadromans. Bij uitgeverij De Geus verschijnt in augustus 2010 van zijn hand de thriller 'Beter dood'. Het is met Meijsings woorden en met een citaat van de Italiaanse krant La Stampa ('Fois is niet alleen spanning. Hij bezit de ondefinieerbare eigenschappen van de complete romanschrijver') dat De Geus het werk van de Italiaan aanprijst. Het is eigenaardig dat een uitgever van niet de minste misdaadromans het thrillergenre hiermee indirect als tweederangs wegzet...

'Beter dood' speelt zich net als Fois' eerdere boeken af op Sardinië. Daar wordt het lichaam gevonden van Ines Ledda, een twaalfjarig meisje. Ze is al de vierde op rij in drie jaar tijd. Verschillende onderzoekers storten zich op de zaak, die ingewikkelder is dan in eerste instantie wordt gedacht. Er blijken meerdere partijen betrokken bij de zaak. Of er sprake is van een onderlinge samenhang tussen de moorden blijft lange tijd onduidelijk, totdat het Sardijnse zwijgen wordt doorbroken. Welk smerig geheim moest in de kiem worden gesmoord?

Marcello Fois werd in 1960 geboren in het plaatsje Nuoro op Sardinië. Hij studeerde letteren aan de universiteit van Bologna en schreef romans en teksten voor televisie, theater en film. Hij ontving diverse literaire prijzen en nominaties, waaronder de Amerikaanse Zerilli-Marimòprijs en de Italiaanse Ostia Città die Romaprijs. Beter dood is na 'Immer dierbaar', 'Bloed uit de hemel' en 'De blauwe tong' het vierde boek van Fois dat bij De Geus verschijnt.

Andere nieuwe titels:

Helene Tursten - 'De getatoeëerde torso' (juni 2010). Een zak met daarin een menselijke torso spoelt aan op een strand in de buurt van het Zweedse Göteborg. Het is zo verminkt dat de politie DNA-onderzoek moet laten verrichten om het geslacht te bepalen. Een opvallende tatoeage is het enige aanknopingspunt.
Kjell Eriksson - 'Zwarte leugens, rood bloed' (juni 2010). Wanneer inspecteur Ann Lindell journalist Anders Brant ontmoet, bloeit er een passievolle liefde op tussen de twee. Die wordt abrupt verstoord wanneer Anders onverwachts op reis gaat zonder ook maar een spoor achter te laten. Kort daarna wordt het lichaam van een dakloze man gevonden, die een papiertje met het telefoonnummer van Anders bij zich draagt.

Geen opmerkingen: