16 september 2009

Verbeterpuntjes (nieuws, 2009)

MEER KENNERS IN GOUDEN STROP-JURY

Tomas Ross, drievoudig winnaar van de Gouden Strop, gooide deze zomer de knuppel weer eens in het spannende hoenderhok door zijn - reeds bekende - pleidooi voor afschaffing van deze thrillerprijs in een beschouwing te vervatten. De Strop was in 1986 in het leven geroepen om meer erkenning voor het genre en de auteurs te krijgen en dat is volgens hem niet gelukt. Beter zou het zijn om thrillers in te zenden voor de literaire boekenprijzen, aldus de auteur. Mocht de Gouden Strop toch blijven bestaan, dan pleitte hij voor uitreiking in het najaar vanwege publicitair gewin. Ook had Ross kritiek op de samenstelling van de jury's, die naar zijn mening te weinig leden bevatten met kennis van zaken.

De Strop wordt niet afgeschaft en wordt ook komend jaar 'gewoon' in juni uitgereikt (op de eerste van die maand, in de Melkweg in Amsterdam). Maar Ross scoorde wel een punt wat betreft de jury. Het bestuur van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) heeft besloten dat de jury van de Gouden Strop voortaan minimaal drie vakjuryleden (recensenten) moet bevatten. Elk ingezonden boek wordt gelezen door minimaal twee vakjuryleden. De titels van de longlist (een selectie uit de groslijst) worden gelezen door alle juryleden. Over de groslijst - alle ingestuurde boeken - zal regelmatig worden gepubliceerd.

Verder heeft het GNM-bestuur besloten dat thrillers die in zogeheten 'eigen beheer' zijn uitgegeven, zijn uitgesloten van deelname. Dit jaar liet de jury van de Schaduwprijs (de prijs voor thrillerdebutanten) deze 'eigen beheer'-titels nog toe, maar dat bleek geen succes. ,,Geen van deze uitgaven haalde in de ogen van de jury een voldoende, geen van hen was kanshebber'', staat in het juryrapport.

De uiterste datum van inzending en de data waarop de verschillende long- en shortlists worden bekendgemaakt, zullen later worden vastgesteld.

2 opmerkingen:

Remko Meddeler zei

Ik wacht in alle rust het telefoontje af ... ;-))

Simon zei

Goede ontwikkelingen, mede dankzij de vandaag bejaarde (woehaha) schrijver Ross.