25 september 2009

Wordt verwacht 133 (nieuws, 2009)

IN EEN DONKER STEEGJE

'The Darkest Hour' is de eerste thriller van de Australische Katherine Howell die in Nederlandse vertaling verschijnt. Het boek ligt onder de titel 'Het laatste uur' vanaf oktober 2009 in de boekhandel. Het betreft echter Howells tweede gepubliceerde thriller. Aan haar eerste, 'Frantic', werkte ze vier jaar. Ze won er wel mooi de Davitt Award mee, vernoemd naar Ellen Davitt, de schrijfster van de eerste Australische misdaadroman.

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf noemt 'Het laatste uur' gesneden koek voor de liefhebbers van het werk van Tess Gerritsen en Jonathan en Faye Kellerman. De thriller speelt zich af in 'de bijzondere wereld' van de medische hulpdiensten in Australië.

Het leven van Lauren Yates, ambulanceverpleegkundige in Sydney, verandert op slag als ze op een avond in een donker steegje getuige is van een moord. Als ze het gezicht van de moordenaar ziet slaat de schrik haar om het hart: het is Thomas Werner, de gewelddadige ex-vriend van haar zus.
Om haar zus en nichtje te beschermen tegen de voortvluchtige Werner liegt Lauren tegen rechercheur Ella Marconi over de ware toedracht van de moord. Korte tijd later steekt die duivelse Werner opnieuw iemand neer, maar ditmaal leeft het slachtoffer lang genoeg om hem te identificeren. Ella ontdekt dat Lauren over de eerste zaak heeft gelogen en probeert de waarheid boven tafel te krijgen. Maar naarmate Ella dichter bij de waarheid, wordt Werner steeds gevaarlijker.

Howell kan zich goed verplaatsen in de wereld van Lauren Yates, want ze heeft zelf vijftien jaar lang als ambulanceverpleegkundige in Sydney en omstreken gewerkt. Ze heeft ook nog een jaar in Nederland gewoond. Momenteel is ze fulltime schrijfster.

ONBEKENDE TOP

'Clive Cussler meets Dan Brown'. Zo wordt 'De verboden tempel' van de jonge Britse bergbeklimmer Patrick Woodhead omschreven. De uitgeverij promoot de thriller onder andere in samenwerking met klimhallen, want het verhaal speelt zich af op grote hoogten, in de Himalaya.

Voor Luca Matthews is het beklimmen van hoge bergtoppen zijn lust en zijn leven. Wanneer hij een onbekende top in de Himalaya ontdekt, is hij vastbesloten deze als eerste te beklimmen. Samen met zijn klimpartner Bill Taylor gaat hij zonder visum naar het door China bezette Tibet. Maar de Chinese geheime politie komt Luca en Bill op het spoor - en de toekomst van Tibet ligt in hun handen...

Naast bergklimmer is Woodhead ook een van de initiatiefnemers van White Desert, een groep mensen die avontuurlijke reizen naar Antarctica organiseert. Woodhead leidde onder andere de eerste oversteek van oost naar west over Antarctica, waarbij in 75 dagen in totaal 1850 kilometer werd afgelegd. Verder bereikte hij de top van nog niet eerder beklommen bergen in Tibet en Kirgizië en kajakte hij dat het een lieve lust was op rivieren in het Amazonegebied. Als hij niet op de Zuidpool bivakkeert, verdeelt Woodhead zijn tijd tussen Londen en Zuid-Afrika, het geboorteland van zijn vrouw.

Andere nieuwe titels:

Michael White - 'De Borgia Ring' (oktober 2009). Als in een bouwput in Londen een eeuwenoud skelet wordt opgegraven, komt er onverwacht een vijfhonderd jaar oud complot om de koningin van Engeland te vermoorden aan het licht. Een bijzonder ring aan de rechterwijsvinger van het skelet geeft aan dat er veel meer aan de hand is dan alleen vertraging bij de bouw van een nieuw flatgebouw.
Laura Lippman - 'Levenslang' (november 2009). Cassandra Fallows heeft veel succes met haar autobiografieën waarin ze met niets ontziende openhartigheid over haar vrienden, familie, minnaars en zichzelf vertelt. Na een mislukt uitstapje naar fictie, is ze vastbesloten haar comeback te maken. Met het verhaal over de moord op haar zoontje.
Jeffery Deaver - 'In memoriam' (januari 2010). Langs de snelwegen van Monterey, Californië, verschijnen met steeds grotere regelmaat herdenkingskruizen. Niet ter herinnering aan de verongelukte doden in het verleden, maar als aankondiging van gruwelijke moorden die nog zullen volgen.
Paul Sussman - 'De geheime oase' (november 2009). Georgië 1988. Bij een pas ontmantelde kerncentrale stijgt een vliegtuig op met Soedan als eindbestemming. Het vliegtuig raakt van zijn koers en verdwijnt ergens boven Egypte. Twintig jaar later stuit een groep bedoeïnen in de Sahara op de stoffelijke resten van de piloot. Bij het lijk vinden ze een notitieboekje volgekrabbeld met onleesbare aantekeningen.
Kate Mosse - 'De wintergeest' (november 2009). Novelle met illustraties over jonge schoolmeester die al tien jaar wordt achtervolgd door de dood van zijn broer, die omkwam in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Nu heeft hij zelf de leeftijd bereikt waarop zijn broer stierf en is hij op de vlucht voor zijn verleden.

Geen opmerkingen: