02 september 2009

Michael Koryta - Erfenis (2009)


Alle woorden staan goed(Door Hans Knegtmans)

In het dagelijks leven is Frank Temple III de aardigheid zelve. Behalve voor Devin Matteson. Die haat hij uit het diepst van zijn hart. Vind je het gek? Matteson heeft Franks vader - gelauwerd Vietnamveteraan en daarna een gerespecteerde US Marshal - overgehaald tot een bijbaan als huurmoordenaar. Later gaf hij hem, om zijn eigen hachje te redden, aan bij de FBI, waarna Frank Temple II zich van kant maakte.

Zeven jaar heeft junior tevergeefs geprobeerd Matteson uit zijn geheugen te bannen. Wanneer hij echter hoort dat de man om de één of andere reden koers heeft gezet naar Willow Flowage, een gehucht waar Frank en zijn vader hun vakanties doorbrachten, is de maat vol. Hij beseft dat een confrontatie met zijn aartsvijand altijd al onvermijdelijk was. Ook hij reist naar Wisconsin.

Bij aankomst blijkt dat Matteson nog in geen velden of wegen te bekennen is, maar Frank heeft genoeg omhanden. Na een auto-ongeluk met een mede-automobilist ontmoet hij garagehoudster Nora Stafford. Zij haalt zich de belangstelling op de hals van twee gangsters, die op zoek zijn naar de andere man die bij de aanrijding betrokken was. Plotseling is de sfeer in het ingeslapen plaatsje om te snijden.

Dat wordt niet beter wanneer Matteson zich eindelijk bij het gezelschap voegt. Gelukkig staat een vriend van Franks vader, die uit zijn jonge jaren nog goed weet hoe de criminele geest werkt, de held met raad en daad terzijde.

Alleen al de informatiedichtheid en de complexe intrige maken het boek Erfenis tot een krachttoer. Michael Koryta's werkelijke meesterschap uit zich in de verbluffende authenticiteit van de personages. En hij schrijft het natuurlijkste proza dat je je maar kunt wensen. Geen maniertjes, geen stoere oneliners: alle woorden staan goed. Erfenis wordt geheid een klassieker.

Michael Koryta - Erfenis. Vertaling: Fanneke Cnossen. Uitgeverij Mynx, 368 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: