06 september 2009

Alles te verliezen... (nieuws, 2009)

NOORT EN VERHOEF GENOMINEERD VOOR PUBLIEKSPRIJS

Saskia Noort en Esther Verhoef zijn met respectievelijk 'De verbouwing' en 'Alles te verliezen' genomineerd voor de NS Publieksprijs 2009. De twee thrillerschrijfsters uit de stal van Anthos moeten het opnemen tegen Herman Koch (ook Anthos...) met 'Het diner', Doeschka Meijsing ('Over de liefde'), Jeroen Smit ('De prooi' en Sophie van der Stap met 'Meisje met negen pruiken'.

Twee literaire werken, twee spannende boeken, een journalistieke bestseller en een autobiografisch relaas strijden met elkaar om de eretitel Boek van het jaar 2009, de enige Nederlandse boekenprijs waarbij het publiek de prijswinnaar bepaalt. Stemmen kan tot en met donderdag 15 oktober. Op dinsdag 20 oktober wordt het winnende boek bekendgemaakt.

De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (juni 2008-juni 2009). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar kan stemmen op een van de zes genomineerde titels of op een zelf gekozen, oorspronkelijk Nederlandstalig boek.

Het publiek kan online stemmen via www.nspublieksprijs.nl. Daarnaast stemt ook een Kernjury bestaande uit driehonderd, jaarlijks wisselende leden. De leden brengen hun stem uit, mét motivatie. De stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2009 wint. Met deze 23ste editie van de NS Publieksprijs kan het publiek niet alleen stemmen via www.nspublieksprijs.nl maar ook via de websites van bibliotheken en de boekwinkels AKO, Bijenkorf, Bol.com, Bruna, Selexyz en V&D.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het jaar 2009, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een 1ste klas Jaarabonnement van NS ter waarde van € 5.653,-. Vorig jaar won het boek 'De overgave' van Arthur Japin. Geert Mak en Hella S. Haasse wonnen de prijs twee keer.

De nominaties voor de publieksprijs werden bekendgemaakt tijdens de derde editie van Manuscripta, de opening van het nieuwe boekenseizoen. Het evenement is door ruim 5.000 mensen bezocht. Manuscripta vindt volgend jaar opnieuw plaats in het eerste weekeinde van september, zondag 5 en maandag 6 september.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zet mijn geld op Saskia Noort.
http://guur.org/images/publieksprijs.jpg

Niels zei

ik zet mijn geld op....uhmmmm.... Het diner!

Ik had het leuk gevonden als Herfstlied van Simone van der Vlugt ook genomineerd zou worden, maar net te weinig verkocht gok ik! al hebben we bij ons in de boekhandel vaker herfstlied verkocht dan alles te verliezen! SImone moet in 2011 ook het geschenk schrijven! volgens mij heeft loes den hollander iedereen gevraagd om te stemmen:P ineens is zei favoriet voor 2011, maar ik zie graag dat Simone het schrijft!