29 september 2009

David L. Robbins - Schemertijd (2009)

Een Perzische huurmoordenares
(Door Arno Ruitenbeek)

Jager wordt gejaagde in Schemertijd, het nieuwste pareltje van David L. Robbins. Een historische thriller die er vanuit gaat dat de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt geen natuurlijke dood is gestorven. En die geschreven lijkt om te worden verfilmd.

In april 1945 wordt de ziekelijke, door polio gehandicapte president getroffen door een beroerte. Ondanks alle medische hulp die in zijn buitenverblijf, het Kleine Witte Huis in Georgia, voorhanden is, overlijdt Roosevelt.

Robbins bouwt op dat drama een welhaast perfect scenario met een uiterst bedreven, Perzische huurmoordenares. Deze vrouw, die zich Judith noemt, moet het bij haar opdracht om de wereldleider om te brengen niet alleen opnemen tegen de geheime dienst, maar ook tegen een wetenschapper die alles over politieke moorden weet. Professor Lammeck is bovendien trainer van commando's en liefhebber van buitenissige, uiterst dodelijke wapens. Een paar apart, aan elkaar gewaagd in creativiteit en doorzettingsvermogen.

Niet altijd weet Robbins maat te houden en dreigt een slechte aantekening wegens ongeloofwaardigheid. De ontknoping mag er zijn, de epiloog is verhelderend.

Wellicht hebben thrillerfans Robbins' vorige topper, Liberation Road gemist. Dat lijkt nog veel meer dan Schemertijd een oorlogsroman (speelt in juni 1944 en behandelt onder meer de belevenissen van de Red Ball Express, de bevoorradingstroepen van de geallieerden), maar biedt in gelijke mate spanning. Zelfde uitgever (toen nog M), 2005.

David L. Robbins - Schemertijd. Uitgeverij Mynx, 384 pag.

Geen opmerkingen: