13 september 2009

Thrillers en archeologie (nieuws, 2009)

MISDAADSCHRIJFSTER LYN HAMILTON OVERLEDEN

De Canadese misdaadschrijfster Lyn Hamilton (1943) is donderdag 10 september overleden. Hamilton stierf aan de gevolgen van kanker. Ze is 65 jaar geworden.

In haar 'archeologische detectives' voerde Hamilton de antiekhandelaar Lara McClintoch uit Toronto op, die de wereld rondreist op zoek naar stukken voor haar winkel en op haar tochten geconfronteerd wordt met moord en doodslag. Haar roman 'The Celtic Riddle' was de basis voor een tv-film uit 2003 in de reeks 'Murder, She Wrote' met Angela Lansbury.

Hamilton was werkzaam in voorlichtingsfuncties voor de overheid en ondernemingen. Ook leidde ze de Cultural Programs Branch in Ontario, die verantwoordelijk was voor archeologische projecten en het behoud van erfgoed.

Op vijftigjarige leeftijd begon ze met het schrijven van fictie. Haar eerste van elf boeken, 'The Xibalba Murders', verscheen in 1997. Het boek leverde haar een nominatie op voor de Arthur Ellis Award voor het beste thrillerdebuut in Canada. Haar achtste thriller, 'The Magyar Venus', verscheen op de Ellis-shortlist voor beste misdaadroman. In haar boeken combineerde Hamilton haar voorliefde voor thrillers en archeologie.

Hamilton schreef terwijl ze haar 'gewone' banen aanhield. Haar laatste functie was directeur voorlichting van de Canadian Opera Company. In 2008 schreef Hamilton op haar website dat de verschijning van 'The Chinese Alchemist' de laatste was in haar McClintoch-reeks. Ze heeft nooit publiekelijk bekendgemaakt dat ze aan kanker leed.

Hamilton begeleidde ook veel andere auteurs. Volgens de krant Toronto Star zou ze met meer dan honderd collega's aan hun manuscripten hebben gewerkt. Ook gaf ze les in het schrijven van thrillers aan de University van Toronto.

(Bron: cbcnews.ca)

Geen opmerkingen: