09 september 2009

Wordt verwacht 131 (nieuws, 2009)

CRICHTON IS DOOD, LEVE FAHY!

Hij wordt de erfgenaam genoemd van technothrillerauteur Michael Crichton, die vorig jaar zijn gevecht tegen kanker verloor. De Amerikaan Warren Fahy publiceert in oktober 2009 bij uitgeverij Luitingh zijn thrillerdebuut 'Eiland', een boek dat volgens schrijver James Rollins vergelijkbaar is met Crichtons 'Jurassic Park'. ,,Maar dan met spierballen.''

Dat veel van Fahy's werk wordt verwacht blijkt uit het feit dat hij zijn debuut en een tweede boek voor een bedrag van zes cijfers voor de komma verkocht aan de Amerikaanse uitgeverij Bantam. De productiemaatschappij van Steven Spielberg, die 'Jurassic Park' verfilmde, heeft inmiddels een claim gelegd op 'Eiland'.

In Fahy's 'evolutionaire thriller' zetten cast en crew van de realityserie 'SeaLife' voet aan wal op het haast mythische Henders Eiland. Ze komen er al snel achter dat het geen stukje paradijs op aarde is: het eiland heeft zich miljarden jaren lang in extreme isolatie ontwikkeld tot een leefomgeving voor de vraatzuchtigste en dodelijkste roofdieren die een mens zich maar kan voorstellen. Eén ding is zeker: als ook maar één van de beesten die Henders bevolken de oversteek naar het vasteland zou kunnen maken, dan zou dat zo drastisch ingrijpen in de bestaande biotoop dat de mens in razend tempo uitgeroeid zou worden.
Warren Fahy is in Hollywood geboren. Toen hij elf was, volgde hij al college in neurobiologie van de TU van Californië en werd hij voorzitter van de Young Inventors Club. Hij begon te schrijven op zijn twaalfde. Hij was boekverkoper, analyseerde statistieken en werkte voor robotmaker en speelgoedfabrikant Wowwee.

NIEUW! DE STAMBOOMTHRILLER!

De Brit Dan Waddell (1972) is de man achter de succesvolle BBC-serie 'Who Do You Think You Are?'. In de Nederlandse variant, het Teleac-programma 'Verre verwanten', wordt de stamboom van BN'ers uitgeplozen. Na de geboorte van zijn zoon kwam Waddell op het idee om eens te gaan onderzoeken waar zijn wortels eigenlijk lagen. Zo ontdekte hij een duister familiegeheim. Van het een kwam het ander: Waddell besloot een 'genealogische detective' te gaan schrijven, getiteld 'The Blood Detective'. De Nederlandse vertaling, 'Bloedlijn', ligt vanaf oktober 2009 in de winkel.

Inspecteur Grant Foster treft een verminkt lijk aan op een kerkhof in Londen. De moordenaar heeft een even cryptische als bloederige aanwijzing duidelijk zichtbaar voor hem achtergelaten. Nigel Barnes, gespecialiseerd in stamboomonderzoek, weet na een lange zoektocht door talloze archiefstukken de aanwijzing te herleiden naar de slachtoffers van een seriemoordenaar uit 1879. Dan stuit inspecteur Foster op lijk nummer twee en rijst direct de vraag: gaat het hier om een copycat of zijn heden en verleden op een ingewikkelder manier met elkaar verweven?

'The Blood Detective' is genomineerd voor de CWA John Creasey (New Blood) Dagger. Of Waddell met deze thrillerprijs aan de haal gaat, wordt duidelijk op 21 oktober. Van de auteur is inmiddels een tweede thriller gepubliceerd, 'Blood Atonement'.

Andere nieuwe titels:

Robert Goddard - 'Bloedband' (november 2009). Na het faillissement van de Haagse uitgeverij Bzztôh heeft Goddard, 'de grootmeester van de plot', onderdak gevonden bij Luitingh. In deze thriller ontdekt een geoloog dat zijn oom niet, zoals gedacht, tijdens Hitlers Blitzkrieg is omgekomen, maar nog leeft en al die tijd in de gevangenis heeft doorgebracht.
Ted Dekker - 'De dochters van de Beul' (januari 2010). Ze noemen hem De Beul, een seriemoordenaar die al zeven jonge vrouwen heeft ontvoerd. Hij is op zoek naar de perfecte dochter.
Ian Rankin - 'Valstrik' (november 2009). Wanneer bij de politie in Edinburgh een student als vermist wordt opgegeven, vindt de politie twee aanwijzingen: een houten popje in een doodskist en een rollenspel dat zich afspeelt op internet. Terwijl John Rebus zich concentreert op de doodskist, verdiept collega Siobhan Clarke zich in het rollenspel.
James Rollins - 'Dag des oordeels' (november 2009). Een Amerikaans geneticus overlijdt in zijn lab, midden in de Sint-Pieter wordt een archeoloog dood gevonden en in een Afrikaans Rode Kruis-kamp sterft de zoon van een Amerikaanse senator een wrede dood. Drie moorden op drie continenten en de slachtoffers hebben allen hetzelfde brandmerk.
Don Winslow - 'Brand Verzekerd' (oktober 2009). De mooie Pamela Vale komt om bij een brand. Verzekeringsexpert Jack Wade ontdekt dat zij de halfzus was van zijn ex-geliefde. Wanneer bij de lijkschouwing geen rooksporen in de longen van Pamela worden aangetroffen, 'ruikt' Jack dat er iets goed mis is.
John Hart - 'Onschuld' (november 2009). Een klein meisje wordt ontvoerd. De verdwijning doet het eerst zo gelukkige gezin uit elkaar vallen: de vader kan het schuldgevoel niet aan en verdwijnt met de noorderzon, de moeder zoekt vergetelheid in de drank en de armen van een gevaarlijke minnaar. Alleen haar tweelingbroer John kan haar nog redden. 'Onschuld' is genomineerd voor de Ian Fleming Steel Dagger.
Stephen King - 'Gevangen' (november 2009). Vuistdik (1056 pagina's) epos over dorpje Chester's Mill dat van het ene op het andere moment volledig van de buitenwereld wordt afgesneden door een mysterieuze energiekoepel. Zie ook eerder bericht op De Spanningsblog.
Chelsea Cain - 'Genadeloos' (februari 2010). Oregon, langs de I84. In een smerig toiletgebouw vindt een tiener met hoge nood de bloederige overblijfselen van iets wat ooit leven bezat. De wand van het toilete is volgekalkt met hartjes, de handtekening van Gretchen Lowell, de vrouwelijke Hannibal Lecter.
Greg Iles - 'Spel zonder regels' (februari 2010). Penn Cage, oud-advocaat, moet nu als burgemeester van Natchez de stad proberen te redden uit de klauwen van de gokmaffia. Maar hij staat er alleen voor: zijn medebestuurders zijn voor verlokkingen van het snelle geld gevallen.
Jeff Lindsay - 'Dexters Duistere Dromen' (oktober 2009). Dexter Morgan is geen alledaagse politieagent. Hij werkt op het forensisch laboratorium van de politie van Miami. Maar hij heeft ook een onverzadigbare honger naar geweld en een groot verlangen mensen te vermoorden van wie hij vindt dat ze de dood verdienen.
John Connolly - 'De geliefden' (januari 2010). Charlie Parker keek als kleine jongen op tegen zijn vader, een agent. Maar dan pleegt zijn vader zelfmoord, na ogenschijnlijk een verliefd stel te hebben doodgeschoten. Charlie Parker probeert, nu hij met vervroegd pensioen is, te begrijpen wat zijn vader tot die moorden dreef.
Preston & Child - 'Duel met de dood' (november 2009). Verslaggever William Smithback en zijn vrouw, antropoloog Nora Kelly, worden in hun appartement aangevallen. Volgens ooggetuigen was de aanvaller hun ietwat vreemde, sinistere buurman - die echter tien dagen eerder was overleden...
Joseph Finder - 'Fraude' (januari 2010). Na een etentje met haar man wordt Lauren aangevallen en bewusteloos geslagen. Als ze in het ziekenhuis bijkomt, is haar man Roger spoorloos. Ze roept de hulp in van haar zwager Nick Heller, die ontdekt dat Roger munt wilde slaan uit de frauduleuze praktijken van de directeur van het bedrijf waar hij voor werkte.

Geen opmerkingen: