DAT ZOEKEN WE OP
Vijf jaar geleden verscheen bij uitgeverij Signature de 'Moordgids', een meer dan uitgebreid overzicht van alle Nederlandstalige thrillers en vertaalde misdaadromans van de afgelopen halve eeuw. Een fraaie encyclopedie voor thrillerliefhebbers, die circa tienduizend titelvermeldingen en tweeduizend namen van auteurs bevat.
De auteur van het kloeke boek, journalist Jos van Cann (1954), herhaalt binnenkort zijn tour de force. In oktober 2009 verschijnt 'De Grote Crimezone Thriller Encyclopedie'. Nu bij uitgeverij Unieboek, omdat ook de website Crimezone.nl, onderdeel van het uitgeefconcern, erbij betrokken is.
Meldde Signature al dat met de Moordgids 'het meest complete naslagwerk' is verschenen, Unieboek doet niet anders met de lexicon die in aantocht is. Van Cann, die al decennia lang gegevens verzamelt over nationale en internationale thrillerauteurs, rangschikt de misdaadauteurs op alfabetische volgorde en voorziet hun werk van commentaar. Daarbij maakt hij ook gebruik van het archief van Crimezone.nl. Het boek bevat ruim tweeduizend auteurs en meer dan twaalfduizend titels.
PERSOONLIJKE TOETS
Op Crimezone.nl, door Unieboek 'een onafhankelijke en interactieve thrillerwebsite' genoemd, staan honderden interviews met misdaadauteurs. In de bundel 'Crimezone.nl interviewt', die in oktober 2009 in de winkel moet liggen, zijn 33 interviews bijeengebracht. En met niet de minste schrijvers: Nicci French, Arnaldur Indridason, Elizabeth George, René Appel, Simone van der Vlugt, Liza Marklund en ga zo maar door.
Interviewer van dienst is Crimezone-hoofdredacteur Kees de Bree, zoon Tom de Bree fotografeerde de auteurs. Volgens de uitgever is met veel van de 33 auteurs meerdere keren gesproken, waardoor het mogelijk werd 'realistische portretten' te schetsen.
De interviews op de site zelf vallen op door hun behoorlijke lengte, waarbij De Bree zich soms verliest in niet ter zake doende bijzaken (,,Haar fragiele verschijning en innemende lach wordt gecompenseerd door twee grote honden die waakzaam, met licht opgetrokken bovenlip, een stille waarschuwing uitstralen.'' Over Judith Visser, overigens niet in de bundel opgenomen). Het maakt het lezen vanaf een beeldscherm er niet comfortabeler op.
Wellicht zijn de verhalen in boekvorm wat beter te behappen. In ieder geval is ook in deze interviews weer gestreefd naar een persoonlijke toets, aldus de uitgever. ,,De auteurs vertallen dan ook vrijmoedig over hun diepste zorgen en angsten, terwijl ook de vreugdevolle en ontroerende momenten niet onbesproken blijven.'' Een fraai citaat van Appie Baantjer: ,,Toen ik met pensioen ging verdiende ik netto meer dan de hoofdcommissaris bruto.''
Geen opmerkingen:
Een reactie posten