16 september 2009

Katarina Wennstam - Koekoeksjong (2009)

Intelligente thriller over eerwraak en politieke apathie
(Door Hans Knegtmans)

Maria Allende en haar man Tobias Andersson zijn geen vrolijke flierefluiters. Je kunt Maria zelfs zwaar op de hand noemen. Vaak vraagt ze zich af wat nog over is van de bevlogen studentenactiviste van vroeger. Ze zou zich druk moeten maken om het milieu. In plaats daarvan bekommert ze zich slechts om het leefklimaat van haar dochtertje Alma.

Slecht geluimd struint ze de huizenmarkt af, op zoek naar een rijtjeshuis in een nette buitenwijk. Haar journalistieke werk heeft ze opgegeven na een conflict met haar baas. Tobias verdient te weinig voor een fatsoenlijke koopwoning en weigert een renteloze lening van zijn vader te accepteren.

In het huis dat ze uiteindelijk kopen, blijken vroeger een sadistische politieman en zijn vrouw te hebben gewoond. Jocke Lind sloeg Louise met routineuze vanzelfsprekendheid in elkaar, en uiteindelijk vermoordde hij haar. Nu zit hij veilig opgesloten in de gevangenis, maar toch besluit Maria de achtergronden van de misdaad te ontrafelen. Dan doet ze tenminste iets van maatschappelijk belang.

Officier van justitie Madeleine Edwards is ook al niet tevreden. Ze vervreemdt in rap tempo van haar tienerdochter Alexandra. Veel te druk met haar werk. Dat de samenwerking met commissaris Mats Hjörne intenser en persoonlijker is dan strikt noodzakelijk, dringt nauwelijks tot haar door.

Nu is het ook niet niets wat het duo op zijn bord krijgt. De zelfmoord van een jonge Iraniër - hij verhing zich op de zolderverdieping van een Koerdisch gezin - is overduidelijk geënsceneerd. De kranten spreken zelfs al van 'de eerwraakmoord op zolder', maar bewijs dat maar eens.

Eerwraak, huiselijk geweld, kinderverwaarlozing en politieke apathie, het zijn onderwerpen waaraan een auteur gemakkelijk zijn handen brandt. Maar Katarina Wennstam beseft dat een roman andere eisen stelt dan een journalistiek stuk. Daardoor is Koekoeksjong een intelligente thriller geworden en geen pamflet over het feilen van de welvaartsstaat.

Katarina Wennstam - Koekoeksjong. Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga. Uitgeverij Cargo, 432 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: