01 september 2009

Wordt verwacht 129 (nieuws, 2009)

WAT ZIT ER IN EEN ADVOCAAT?

'Er zijn twee dingen waarvan je niet wil weten hoe ze gemaakt worden: frikandellen en advocaten'. Deze prikkelende zin staat op de cover van 'De zaak', de eerste roman van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en wekt de nieuwsgierigheid.

Want we weten nu wel dat er van alles en nog wat in frikandellen zit (variërend van slachtafval, uiers, koeienogen en vet tot kippenvlees, varkensvlees, paardenvlees, paneermeel, bindmiddel, kruiden en smaakversterkers, van het een wat meer dan het ander), maar hoe de samenstelling van een advocaat is blijft nog immer duister. Wellicht dat 'De zaak', die in november 2009 bij uitgeverij Lebowski verschijnt, daar wat meer helderheid in brengt. Want dit als 'spannend' betitelde boek wordt als een echte advocatenroman gepresenteerd.

Het verhaal dan maar: De 27-jarige Quirein van Ginneken is een jonge, hongerige advocaat, een tikkeltje opportunistisch, maar welke advocaat is dat niet? Wanneer hij terechtkomt bij het prestigieuze Schwaab & Helvoeth, het grootste kantoor aan de Amsterdamse Zuidas, rijst zijn ster snel. Helemaal als mag werken voor Willem Helvoeth, de niet van narcisme gespeende oprichter van het kantoor.

Maar dan gaat het fout. Opgejaagd door de declarabele uren en de onbegrensde ambitie van zijn bazen maakt Quirein fouten. Om zijn fouten te maskeren rijgt hij de ene leugen aan de andere. Waneer Quirein een vonnis vervalst, wordt hij voor het oog van de camera ontmaskerd. Hij sleept Willem Helvoeth en diens kantoor mee in zijn val.

Nu staat de ontslagen en statusloze Quirein tegenover zijn voormalige werkgever. Schwaab & Helvoeth daagt Quirein voor de rechter. Quirein gaat het gevecht aan, maar nu als een echte advocaat. Maar wat heeft hij in zijn verdediging aan te voeren?

Volgens uitgeverij Lebowski biedt 'De zaak' 'een genadeloze blik in de keuken' van de Nederlandse advocatuur, 'waar lezers van 'Het diner' van Herman Koch van zullen smullen'.

Christiaan Alberdingk Thijm (1971) is, zacht gezegd, niet onbekend in de advocatenwereld. Hij heeft inmiddels van zich doen lezen in honderden columns, opiniestukken en artikelen. Hij schreef drie populair-wetenschappelijke boeken 'Privacy vs auteursrecht' (2001), 'Het nieuwe informatierecht' (2005) en 'Waarom je beter geen regisseur kunt worden' (2008). Hij wordt door Lebowski als dé advocaat van de 'creative sector' genoemd. Hij nam onder meer de verdediging op zich van de makers van Kazaa, het muziekuitwisselingsprogramma op internet.

Hij is medeoprichter van het advocatenkantoor Solv. Op de website van het kantoor staat ook dat Alberdingk Thijm een voorliefde heeft 'voor onontgonnen juridisch terrein en principiële zaken' en in het strijdperk treedt 'voor vrijgevochten internetondernemers en belangenorganisaties'. De Solv-site laat verder weten dat hij tot 1 oktober werkt aan 'een advies over de herkomst van prosecco in Toscane'. Je zou het ook vakantie kunnen noemen...

Geen opmerkingen: