15 september 2009

Gelekt (nieuws, 2009)

NEW YORK TIMES BREEKT DAN BROWN-EMBARGO

De langverwachte thriller 'The Lost Symbol' van Dan Brown is vandaag verschenen. Maar The New York Times gaf gisteren al de grote lijnen van de inhoud prijs.

De krant bracht een eerste bespreking van het boek. Wat de succesroman 'De Da Vinci Code' deed voor Parijs en Rome en voor de Bijbel, zal 'The Lost Symbol' doen voor Washington en voor de thematiek van de vrijmetselarij. En zoals het Louvre in Dan Browns bestseller een spannende plaats delict werd, speelt nu het Capitool die rol.

Zoals al bekend was, wil Browns held, de symboolkenner Robert Langdon, weer een mysterie ontrafelen. Tegenover hem staat de duistere Mal'akh. Een naam die verwijst naar de Hebreeuwse bijbel en naar Tolkien. Langdon wordt bij zijn occulte zoektocht bijgestaand door kennistheoreticus dr. Katherine Solomon.

Recensente Janet Maslin schrijft in The New York Times dat veel populaire schrijvers een bestseller laten volgen door een verschrikkelijke teleurstelling, zoals zij vindt dat Thomas Harris deed met 'Hannibal' na 'The Silence of the Lambs'. ,,Maar meneer Brown heeft dat niet gedaan'', aldus Maslin. ,,In plaats daarvan blaast hij het genre weer nieuw leven in.''

Maslin was zes jaar geleden ook al zo te spreken over 'The Da Vinci Code'. Volgens haar had het boek dezelfde aantrekkingskracht als de 'Harry Potter'-serie. Haar recensie bracht Browns thriller regelrecht naar de top van de bestsellerlijsten. Brown zei later in een interview: ,,Mensen belden me op en vroegen me of Janet Maslin mijn moeder was. Want ze schrijft nooit zulke enthousiaste recensies.''

'The Lost Symbol' verschijnt in een eerste druk van 5 miljoen exemplaren voor de Amerikaanse markt en 1,5 miljoen voor de andere Engelstalige afzetgebieden. De Nederlandse vertaling ligt op 30 oktober in de winkel, in een oplage van 500.000 exemplaren. Uitgever Luitingh-Sijthoff krijgt pas morgen de tekst voor vertaling.

Brown verkocht wereldwijd 81 miljoen exemplaren van 'De Da Vinci Code'. Of 'The Lost Symbol' het net zo goed zal doen, is de vraag. Feit is dat het boek al bijna 150 dagen aan de top van de Amazon-boekenlijst staat. Enkel door de voorverkoop.

Twee weken geleden brak The New York Times ook al een boekenembargo. Het ging toen om de memoires van de pas overleden Amerikaanse senator Ted Kennedy. Uitgever Hachette huurde toen prompt een privé-detective in om na te gaan hoe de lek was kunnen ontstaan.

(Bron: Knack.be, Standaard.be, Timesonline)

Geen opmerkingen: