04 september 2009

Wordt verwacht 130 (nieuws, 2009)

NIET TOEVALLIGE ONGELUKKEN

De omschrijving die uitgeverij Mouria geeft van 'Donderwolken', de nieuwe roman van William Boyd, wekt op zijn minst de nieuwsgierigheid: ''The Fugitive' in een Londen dat door Dickens en Le Carré samen geschapen lijkt te zijn'. Het boek, 'voor alle liefhebbers van goede literaire thrillers', ligt vanaf november 2009 in de schappen.

Wat zou je doen als je van iemand die je nauwelijks kent het lijk vindt? Het overkomt de jonge Engelsman Adam Kindred op een avond in mei - en als gevolg van een aantal niet toevallige ongelukken en verkeerde beslissingen op het laatste moment verliest hij alles: zijn huis, zijn baan, zijn paspoort, zijn creditcards, zijn geld en zijn reputatie. Zijn situatie is onhoudbaar. De politie en een sluipschutter zitten achter hem aan.

En dus gaat hij ondergronds en leeft het leven te midden van daklozen en anderen die vergeten willen worden. Hij moet zien uit te vinden hoe alles zo mis heeft kunnen gaan. Hoe het komt dat een toevallige ontmoeting in een restaurant met wetenschapper Philip Wang zulke gevolgen kan hebben. Zijn speurtocht leidt hem naar de meest verpauperde wijken van Londen. Hij ontmoet aristocraten, priesters, prostituees en een politievrouw, maar komt vooral zichzelf tegen, keer op keer.

De in Accra, Ghana, geboren Schot William Boyd (1952) publiceerde in 1981 zijn eerste roman, 'A Good Man in Africa'. Hij won diverse prijzen en werd genomineerd voor onder andere de Booker Prize. In 2006 verscheen de spionagethriller 'Rusteloos' die een internationale bestseller werd en de Costa Novel of the Year Award won.

1 opmerking:

Aäron zei

Het is een geweldig boek omdat de spanning zeer voelbaar is. Adam Kindred, de hoofdpersoon, wordt ervan beschuldigd de wetenschapper Philip Wang te hebben vermoord. Omdat hij onschuldig is. Besluit hij te schuilen voor de politie, familie, vrienden en een huurmoordenaar. Dat ondergronds leven heeft gevolgen voor het verdere verloop in het verhaal. Hij leeft een tijd op straat, woont een aantal weken bij een prostituee, neemt een andere identiteit aan en gaat samenwonen met de politieagente Rita. Een geheel andere wending dan dat hij ooit had kunnen verwachten. In het boek wordt het mooi beschreven hoe je van een topman snel een dakloze kan worden. En dat het mogelijk is om niet gevonden te worden terwijl dat je omringd bent door een overvloed van mensen. Het boek sleept je makkelijk mee in het verhaal, doordat het vol spanning zit.