12 maart 2009

Niet aan te slepen (nieuws, 2009)

'UNIEKE VERBOUWING'

In de week dat Gerrit Komrij schrijvers als Kluun, Heleen van Royen en Saskia Noort als 'klootloze, makkelijke boekjespoepers' opzij zet, komt een weinig verrassend persbericht van uitgeverij Anthos over laatstgenoemde auteur de mailbox binnenvallen. 'De verbouwing', Noorts vierde thriller, is 'niet aan te slepen', aldus de uitgever.

Het boek verscheen op 27 februari en na slechts twee dagen verkoop kwam het direct binnen op de eerste plaats in de Bestseller top 60. ,,Deze week staat 'De verbouwing' niet alleen op de eerste plaats, maar heeft ook de gebonden editie een plek in de top 60 verworven. Een unieke situatie'', aldus Anthos.

Nou, zo uitzonderlijk is dat nieuws ook weer niet.

Zo topte Dan Brown met de paperbackuitgave van zijn 'De Da Vinci Code' in november 2004 niet alleen in de Bestseller 60, maar stond ook een luxe, geïllustreerde en veel duurdere editie van deze bestseller in de lijst. Het dure boek behaalde begin 2005 zelfs een vierde plek.

Hoe dan ook, het zal niet lang meer duren voor het volgende mailtje van Anthos in de mailbox valt met het nieuws dat de eerste druk van 200.000 exemplaren van 'De verbouwing' volledig is uitverkocht. En dan kan Noort met recht 'het leescijferkanon van de lage landen' (citaat van Kluun) worden genoemd. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: