02 maart 2009

Wordt verwacht 87 (nieuws, 2009)

KINDERROOF EN ONVERWERKTE TRAUMA'S

Nog geen jaar geleden debuteren met een thriller die nu al verfilmd wordt. Dat overkomt niet iedere auteur, maar Annet de Jong (in 1971 geboren, aldus haar uitgever, maar de auteur zelf maakt er 1970 van) kan er wél over meepraten. In mei 2008 verscheen haar eersteling 'Vuurkoraal'. Naar een scenario van Simon de Waal maakt Hans Pos er nu een film van.

Telegraaf-journaliste De Jong heeft zich meteen op een volgende thriller gestort, die door uitgeverij Querido in april 2009 op de markt wordt gebracht. 'Dossier Tobias' luidt de titel van de thriller die onderwerpen als kinderroof, grenzeloze ouderliefde en onverwerkte trauma's behandelt.

Als het huwelijk tussen Isabel IJzerman en de Canadese Pool Nicolas Nowack Kozinski op de klippen loopt, wordt hun zoon Tobias het slachtoffer van een meedogenloze strijd tussen zijn ouders. Isabel gaat terug naar Nederland, maar Nicolas ontvoert het jongetje naar Polen en ontzegt het ieder contact met zijn moeder.

De Nederlandse politie, gebonden aan het Kinderontvoeringsverdrag, kan niets voor Isabel doen, omdat Nicolas samen met zijn ex-vrouw de voogdij over Tobias heeft. In het diepste geheim beraamt Isabel daarom een reddingsplan: ze zal naar Warschau reizen om Tobias van school op te halen en hem over de Pools-Tsjechische grens te smokkelen. Maar zal ze erin slagen haar kind blijvend in veiligheid te brengen?

Annet de Jong werkt sinds 1994 voor de krant van Wakker Nederland. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en volgende een cursus crime fiction aan de universiteit van Newcastle. Van 'Vuurkoraal' zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Andere nieuwe titels:
Arnaldur Indridason - 'Onderkoeld' (mei 2009). In Dingvellir, een vroegere pleisterplaats voor vikingen, wordt een vrouw dood aangetroffen in haar zomerhuis. Als inspecteur Erlendur ene opname in handen krijgt van een geheimzinnig seance waarbij de vrouw aanwezig was, besluit hij haar ogenschijnlijke zelfmoord te onderzoeken.
Kristian Lundberg - 'Poortwachter' (reeds verschenen). Een door religieuze gekte gedreven seriemoordenaar heeft het voorzien op prostituees en drugsverslaafden. Als rechercheur Nils Forsberg zich op de zaak werpt, komt hij er niet zonder kleerscheuren vanaf.
Michael Gregorio - 'Kritiek van de criminele rede' (reeds verschenen). Thrillerdebuut van schrijversechtpaar Michael G. Jacob en Daniela Da Gregorio. Königsberg, de winter van 1804. In de vrieskou worden lijken gevonden zonder duidelijke doodsoorzaak en in een bizarre lichaamshouding. De plaatselijke bevolking ment dat de doden slachtoffer zijn van de duivel.

Geen opmerkingen: