25 maart 2009

Wordt verwacht 90 (nieuws, 2009)

ITALIAANSE TERREUR

De mozzarellamarkt, de vuilverwerking en de chemisch-afvalindustrie, het zijn slechts enkele voorbeelden van terreinen die in Italië geheel en al door de maffia worden beheerst. Van Napels tot Sicilië zijn boeren, politici, geestelijken, advocaten en middenstanders nog steeds niet verlost van de Italiaanse terreur.

Journalist David Lane maakte een reis door Zuid-Italië en noteerde hoe daar de ijzeren greep van de maffia het leven beheerst en schreef daar het boek 'In het hart van de maffia' over dat in augustus 2009 bij uitgeverij Bert Bakker verschijnt.

Het overzichtswerk laat zien hoe diepgeworteld de maffia verweven is met het Italiaanse leven van alledag. De conclusie van de auteur is verontrustend: de maffia is niet slechts een Italiaans probleem. Onder invloed van de globalisatie zal het terreurnetwerk van de maffia zich steeds verder uitbreiden.

David Lane woont sinds 1972 in Rome. Hij schreef voor The Guardian en The Times en is sinds 1994 financieel correspondent voor The Economist. In 2004 verscheen van hem het omstreden boek 'Berlusconi's Shadow. Crime, Justice and the Pursuit of Power'. Dit boek en de gepeperde uitspraken die Lane deed over de politieke situatie in Italië, waren voor premier Silvio Berlusconi reden om de auteur aan te klagen wegens smaad. Zonder succes overigens.

Geen opmerkingen: