30 maart 2009

Wordt verwacht 92 (nieuws, 2009)

MOEILIJK HANDEN SCHUDDEN

Die Alex Delaware is niet stuk te krijgen. Al bijna een kwart eeuw is deze psycholoog de hoofdpersoon in de thrillers van de Amerikaanse bestsellerauteur Jonathan Kellerman. Dit jaar verschijnt 'Evidence', de vierentwintigste Delaware-thriller. Hier wachten we nog op de Nederlandse vertaling van de vorige, 'Bones'. In juli 2009 zal uitgeverij Sijthoff de thriller onder de titel 'Skelet' op de markt brengen.

Ook in de nieuwe 'Alex Delaware' is het een en al moord en doodslag. In het Vogelmoeras, een natuurreservaat bij Los Angeles, wordt het lijk van een vrouw aangetroffen. Tijdens het onderzoek van de Los Angeles Police Department (LAPD) onder leiding van rechercheur Milo Sturgis, worden nog drie andere vrouwenlichamen gevonden. Alle vier missen ze de rechterhand. Is dit het werk van een verknipte seriemoordenaar? Om op die vraag een antwoord te krijgen belt Sturgis zijn vriend en parttime assistent, psycholoog Alex Delaware.

Jonathan Kellerman werd in 1949 geboren in New York, maar groeide op in Los Angeles. Net als zijn alter ego Alex Delaware rondde Kellerman zijn studie psychologie af op 24-jarige leeftijd. Kellerman specialiseerde zich in de behandeling van kinderen. Tussendoor beidde hij zijn tijd als cartoonist, columnist, redacteur en muzikant. Op 22-jarige leeftijd won hij de Samuel Goldwyn Writing Award voor fictie.

Kellermans eerste boek werd gepubliceerd in 1980 en ging over de psychologische aspecten van kinderen die kanker hebben. Een jaar later kwam een boek uit gericht op de ouders van deze kinderen, 'Helping the fearful child'.

Kellerman debuteerde in 1985 met de thriller 'When the bough breaks'. Met zijn misdaadromans won hij de Edgar en de Anthony Award en was hij genomineerd voor een Shamus Award. Wereldwijd zijn er meer dan 37 miljoen Kellermans verkocht. En voor wie het nog niet wist: Jonathan Kellerman is getrouwd met Faye en vader van - onder anderen - Jesse, beiden ook succesvolle thrillerauteurs.

Andere nieuwe titels:

Iris Johansen - 'Pandora's dochter' (juli 2009). Succesvolle arts, wier paranormale moeder is vermoord, probeert de stemmen in haar hoofd tot zwijgen te brengen en dat lukt aardig. Totdat de mysterieuze Neal Grady weer opduikt in haar leven. Het wordt weer druk in haar hoofd.
Margie Orford - 'Een roos van bloed' (juni 2009). De gruwelijke moord op een dakloze jongen brengt de Zuid-Afrikaanse profielschetser Clare Hart naar Walvisbaai, in het buurland Namibië.
Mary Higgins Clark - 'Neem mijn hart' (september 2009). Bij de laatste voorstelling van 'A Streetcar Named Desire' ontdekt actrice Natalie Raines in het publiek de moordenaar van een vroegere vriendin van haar.

Geen opmerkingen: