26 maart 2009

Wordt verwacht 91 (nieuws, 2009)

EEN STATEMENT MAKEN

Een man valt roodharige vrouwen aan en scalpeert hen. Het is een weinig alledaags gegeven dat naar voren komt in 'De geur van regen', na de uitstekende thrillers 'De stille zonde' en 'Koude lente' de derde spannende roman van Lieneke Dijkzeul. ,,Het klinkt wel tamelijk gruwelijk'', laat ze in een brochure weten van uitgeverij Anthos. ,,En dat terwijl ik helemaal niet zo hou van bloederige scènes. Maar in dit geval had ik een statement van de dader nodig. Met het scalperen laat hij een duidelijk visitekaartje achter in de hoop de politie ervan te overtuigen dat deze moorden het werk zijn van een psychopaat die zijn slachtoffers willekeurig kiest.''

In 'De geur van regen', dat in augustus 2009 verschijnt, wordt de reeds bekende inspecteur Paul Vegter op de zaak gezet. Voor hem is deze affaire gecompliceerder dan anders, omdat hij er persoonlijk bij betrokken is. Het eerste slachtoffer betreft namelijk zijn medewerkster Renée. Als ze ontslagen wordt uit het ziekenhuis en niet naar haar eigen huis durft terug te keren, biedt hij haar onderdak aan.

Dijkzeul zegt zelf te hopen op een vierde deel waarin Vegter de hoofdrol speelt. ,,Ik ben bijvoorbeeld erg nieuwsgierig hoe en of de prille relatie tussen Vegter en Renée zich zal ontwikkelen.''

NUMMER

Een excentrieke oude dame zint op wraak in 'Zondaarskind', de vierde thriller van Marion Pauw die in juli 2009 in de winkels moet liggen.

De 80-jarige Geertruida Amalia Langhout heeft altijd moeten vechten voor haar bestaansrecht. Als wees groeit ze op bij de hardvochtige Zusters van de Liefde. Ze wordt niet bij haar naam genoemd, maar aangeduid met een nummer. Als ze als dienstbode bij een gegoede familie in Bussum komt te werken, lijkt het tij te keren: ze wordt verliefd, raakt zwanger en heeft grootse plannen. Totdat Frédérique Vos haar pad kruist.

Vrouwen als Frédérique Vos gaan er geen seconde van uit dat de wereld niet om hen draait. Ze dartelen binnen op hun hoge hakken, pakken je man en kind af en nemen je geld. Is Amalia, oud en wijs geworden, eindelijk in staat om te doen wat ze al lang had moeten doen, namelijk wraak nemen op haar oude vijandin?

Marion Pauw (1973) debuteerde vier jaar geleden met de thriller 'Villa Serena'. Daarna verschenen 'Drift' en 'Daglicht', waarvan binnen enkele maanden 35.000 exemplaren werden verkocht. 'Daglicht' wordt verfilmd door Eyeworks.

ODE

Er staat 'roman' op de cover, maar door Anthos wordt 'Sta stil' (verschijning augustus 2009), het nieuwe boek van de Amerikaan Denis Johnson, betiteld als 'een speelse en verslavende thriller'. Het boek, met knipogen naar Raymond Chandler en Dashiell Hammett, is volgens de uitgever een ode aan de misdaadroman en bevat een flinke dosis morbide humor en erotiek.

Denis Johnson (1949) schreef met 'Een zuil van rook' (2007) een van de beste Vietnamromans. Hij won er de National Book Award mee.

'Sta stil' is een thriller die gesitueerd is in het westen van de Verenigde Staten. Johnson vertelt over een groepje randfiguren in Bakersfield, Californië, en hun kat-en-muisspel om een paar miljoen dollar. Jimmy Luntz is in het verhaal een van de 'good guys', hij zingt zelfs in een kapperskoor. Probleem is dat Juarez, een man aan wie Luntz geld schuldig is, het wachten zat is en een mannetje stuurt om geld te innen. Luntz was niet van plan om de collectant neer te schieten, maar het was schieten of doodgeschoten worden. Luntz moet nu op de vlucht voor Juarez....

'Sta stil' (oorspronkelijke titel 'Nobody move') verscheen afgelopen zomer als een feuilleton in de Amerikaanse Playboy. Dat was dus een mooi excuus om het blad niet alleen voor de plaatjes te kopen...

Andere nieuwe titels:

George Pelecanos - 'De weg naar huis' (juni 2009). Nadat Chris uit de jeugdgevangenis is gekomen, lijkt de moeizame relatie tussen hem en zijn vader Thomas zich enigszins te normaliseren. Maar een inbraak doorbreekt de ongemakkelijke wapenstilstand tussen vader en zoon.
Camilla Läckberg - 'Oorlogskind' (juli 2009). Vijfde thriller rond politieagent Patrik Hedström en Erica Falck. Dit keer draait het verhaal om Erica's moeder. Waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard?
Matt Beynon Rees - 'Een graf in Gaza' (juni 2009). De Palestijnse speurder-schoolmeester Omar Yussef inspecteert samen met zijn nieuwe baas, de Zweed Magnus Wallender, scholen in de Gazastrook. Ze komen erachter dat er een leraar is gearresteerd, verdacht van collaboratie met de CIA. Tal van incidenten volgen.
Caro Ramsay - 'Zingen voor de doden' (augustus 2009). Twee zevenjarige jongens worden in Glasgow midden op straat ontvoerd. Voor inspecteur Colin Anderson is de zaak extra verontrustend, omdat de jongens een sterke gelijkenis vertonen met zijn eigen zoon Peter.

(foto's Lieneke Dijkzeul en Marion Pauw: Merlijn Doomernik )

Geen opmerkingen: