19 maart 2009

Postuum bovenaan (nieuws, 2009)

STIEG LARSSON AAN TOP IN VLAANDEREN

Al weken stijgt de Millennium-trilogie van de in 2004 overleden Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson gestaag in de Vlaamse top 100. Deze week heeft het eerste deel, 'Mannen die vrouwen haten', de nummer 1-positie bereikt. Ook de andere delen van de trilogie staan hoog genoteerd: 'De vrouw die met vuur speelde' staat deze week op 10 en 'Gerechtigheid' op 14.
In Nederland zijn van de Millennium-trilogie inmiddels 315.000 exemplaren in druk, zo meldt de uitgever. Half mei is de Vlaamse première van de speelfilm 'Millennium - Mannen die vrouwen haten', het eerste deel uit de Millennium-trilogie. Vorige week ging de film in première in Scandinavië. Maar liefst 580.000 Zweden en Denen gingen die eerste week kijken. Ook in het tweede weekend zaten de Scandinavische bioscopen bomvol.

In de Franse pers gonst het inmiddels van de geruchten dat de film weleens de openingsfilm van het festival van Cannes zou kunnen worden. Een gerucht dat het festival zelf ontkent noch bevestigt. De Nederlandse release van de film wordt medio augustus verwacht.

Nog even terug naar Vlaanderen: in de top 100 komt 'De verbouwing' van Saskia Noort binnen op 75. En dat terwijl, voor zover bekend, geen enkel Vlaams medium aandacht aan de thriller heeft besteed.

(Bron: Boekblad, A.W. Bruna)

Geen opmerkingen: