08 maart 2009

Kathleen McGowan - Het Jezus Mysterie (2009)

Bom onder de Sint-Pieter
(Door Fred Monsma)

Als De Da Vinci Code door het Vaticaan al als een bedreiging wordt beschouwd, moeten de paus c.s. helemaal zitten te sidderen voor Het Jezus Mysterie van Kathleen McGowan. Het tweede deel van de Magdalena-trilogie van deze Iers-Amerikaanse schrijfster legt een 'bermbom' langs de weg naar de Sint-Pieter.

Terwijl Rome nog onderzoekt of het teruggevonden evangelie van Maria Magdalena in Het Magdalena Mysterie - deel 1 - authentiek is, tekent McGowan in Het Jezus Mysterie op hoe journaliste Maureen Paschal begint aan haar zoektocht naar Het Boek der Liefde. Dat is een zo mogelijk nog grotere bedreiging voor de kerk in Rome; het is de naam die wordt gegeven aan wat het door Jezus Christus zelf geschreven evangelie zou zijn.

Overtuigend zet McGowan haar stelling kracht bij in een prachtig historisch verhaal, boordevol ware historische figuren die een rol spelen in het bestaan van dat Boek der Liefde.

De geschiedenis begint in de elfde eeuw met het levensverhaal van gravin Matilda van Toscane. Beroemde personages uit de Europese historie – koning Hendrik III & IV in Duitsland, Godfried (sr en jr) van Lotharingen, paus Gregorius VII om er enkelen te noemen – trekken voorbij. En ook belangrijke gebeurtenissen als de boetedoening van Hendrik IV naar Canossa. McGowan wisselt die historische feiten af met een in het heden spelende misdaadroman. Het laatste deel - Het Graal Mysterie - verschijnt in 2010.

Kathleen McGowan - Het Jezus Mysterie. Vertaling: Erica Feberwee. Uitgeverij A.W. Bruna, 478 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: