09 maart 2009

Wordt verwacht 88 (nieuws, 2009)

DE MEESTER SCHRIJFT

Van uitgeverij Sijthoff zijn dit voorjaar thrillers van twee nieuwe schrijvers te verwachten. De eerste verschijnt in mei 2009 en is van de hand van de Brit Adam Creed. Zijn 'Waakzaam oog' is volgens de uitgever vooral bedoeld voor liefhebbers van Engelse politieseries, maar ook voor fans van het werk van Elizabeth George, Val McDermid en Henning Mankell.

Hoofdpersoon is Will Wagstaffe, bijgenaamd Staffe, 'de meest gedreven rechercheur van Londen'. Hij heeft niet gekozen voor de wet, de wet heeft hem gekozen - op de dag dat een ETA-terrorist zijn ouders vermoordde. Staffes gevoel voor rechtvaardigheid is groot: hij strijdt voor de slachtoffers. Zijn zwakte is dat hij zich ook goed kan verplaatsen in de daders. Geen enkel misdrijf is voor hem volledig zwart-wit.

Staffe staat op het punt naar Bilbao te vertrekken als hij een telefoontje krijgt: er is een moord gepleegd waarbij het slachtoffer op een gruwelijke manier is mishandeld. Staffe schort zijn verlof op. Al snel wordt een voor de hand liggende verdachte opgepakt: de vrouw van het slachtoffer. Maar de volgende dag wordt bankier Guy Montefiore gevonden. Hij is niet dood, maar wel op een vreselijke manier gemarteld. Wat hebben deze twee gruwelijke zaken met elkaar te maken?

Op het cv van Adam Creed staat dat hij Head of Writing is aan John Moores University in Liverpool. De bovenmeester weet dus hoe hij een verhaal moet schrijven. Daarnaast leidt Creed 'Free to Write', een schrijfproject in gevangenissen waaraan ex-criminelen meewerken. Eerder was hij werkzaam in de Londense City bij een Corporate Finance-bedrijf.

IN HET VUIL

De andere nieuweling bij Sijthoff is de Amerikaanse journaliste en schrijfster Alison Gaylin. Voor haar debuut 'Hide your eyes', dat een kwart miljoen exemplaren verkocht, ontving ze een nominatie voor een Edgar Award. Sijthoff brengt in juni 2009 haar thriller 'Trashed' onder de Nederlandse titel 'Schandaal' op de markt voor een 'instapprijsje' van 9,98 euro.

Voor 'Schandaal' heeft Gaylin uit haar ervaring als entertainmentjournaliste kunnen putten. Hoofdpersoon in de thriller is Simone Glass. Zij werkt tegen wil en dank voor Asteroid, een tabloid van het ergste soort. Omdat niemand officieel met het blad wil praten, móét Simone wel gebruik maken van een dekmantel om mensen te kunnen interviewen. En ze blijkt, ongewild, heel goed te zijn in dat undercoverwerk. Wanneer een actrice onder verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, zoekt Simone naar het ware verhaal. Ze raadpleegt al haar bronnen en zoekt zelfs in het vuilnis van de sterren. Wat ze vindt, roept alleen nog maar meer vragen op.

Andere nieuwe titels:

Natsuo Kirino - 'Echte wereld' (mei 2009). Tiener Toshi en haar drie vriendinnen raken gefascineerd door een jonge moordenaar en bieden hem hulp op zijn vlucht. Het contact tussen hen wordt steeds intensiever en de eisen van de moordenaar steeds dwingender.
Val McDermid - 'Een duister domein' (april 2009). Rechercheur Karen Pirie van de afdeling Cold Cases stort zich op twee zaken: de verdwijningen in 1984 van een mijnwerker en de dochter van een steenrijke Schotse zakenman.
Franck Thilliez - 'Het einde van Pi' (april 2009). Rechercheur onderzoekt een onopgeloste zaak uit het verleden: een seriemoordenaar, bijgenaamd 'De Professor', takelde zijn slachtoffers gruwelijk toe en liet cryptische, wiskundige raadsels achter.
Simon Beckett - 'Het sanatorium' (mei 2009). Tijdens zijn onderzoek op de Body Farm in Tennessee raakt dr. David Hunter verstrikt in het web van een wel zeer actieve seriemoordenaar.

Geen opmerkingen: