16 maart 2009

Tussenstand (nieuws, 2009)

7-4 VOOR 'DE VERBOUWING'

Er komen ieder jaar zo veel als spannend bedoelde romans uit, dat je ze lang niet allemaal kunt recenseren. Maar sommige kersverse thrillers moet en zal iedere rechtgeaarde criticus tegen het licht houden.

'De verbouwing' van Saskia Noort is er zo een. Een nieuwe thriller van het ongenaakbare leescijferkanon uit Bergen, daar wil iedereen zijn zegje wel over doen. In kranten en op internetsites zijn door deze redactie tot dusver elf besprekingen gesignaleerd en de tussenstand valt uit in het voordeel van de schrijfster. Hoewel er sommige kritieken bij zijn waar je totaal niet uit kunt proeven wat de bespreker er eigenlijk van vindt.

De eerste recensies waren redelijk tot uitermate positief. Gijs Korevaar (AD) gaf er het maximale aantal van vijf sterren aan. ,,Plot, stijl en de thema's maken het wachten meer dan waard.'' Schrijver dezes, toevallig ook recensent van de GPD, was ook te spreken: ,,Op zijn beste momenten is De verbouwing een 'fokking' spannende thriller.'' Ook de duimen van Ineke van den Bergen (de Volkskrant) en Els Roes (De Telegraaf) gingen omhoog. ,,Zo spannend dat je het in één keer wilt uitlezen'', aldus Roes. Tussenstand: 4-0 voor 'De verbouwing'.

Hans Knegtmans (Het Parool) stoorde zich aan het zeurderige van de hoofdpersoon uit de thriller, plastisch chirurg Mathilde. ,,'De verbouwing' had een heel onderhoudende thriller kunnen zijn.'' Harriët Salm (Trouw) was evenmin onder de indruk. Zij vond Rogier, Mathildes echtgenoot en burn-out psychiater, slecht uit de verf komen. Bovendien: ,,De ontknoping zie je mijlenver aankomen.'' Gert Jan de Vries (NRC Handelsblad) had weinig op met het oude vriendje van Mathilde. De psychologie van de personages vond hij maar dunnetjes. Algemeen oordeel: ,,De verbouwing heeft het hysterische karakter van een slechte operette.''

Tussenstand: 4-3 voor 'De verbouwing'.

Dan zijn er nog wat recensies waar geen peil op valt te trekken. Zoals Irene Start in Elsevier. Ze vertelt over het verhaal zonder een oordeel te vellen. ,,Het einde wordt gemarkeerd door een verrassend vleugje actie'', is de wat flauwe conclusie.

Met de bespreking op boeken.blogo.nl kom je ook niet verder. De - onbekende - recensent stelt dat Mathilde de meest verknipte vrouw is waar je ooit over gelezen hebt. ,,Behoorlijk vermoeiend. Wanneer een minder gezellige kant van Johan zich aandient wordt het verhaal wel spannend en is er weinig tijd meer om je te irriteren aan Mathilde. Het sensationale einde laat je Mathildes gezeur vergeven maar niet vergeten.'' Tussenstand: 4-4?

,,Het verhaal en de plot van 'De verbouwing' zijn goed, maar doordat voor enkele belangrijke keerpunten in het verhaal te weinig tijd genomen is, is het niet overal geloofwaardig'', stelt de bespreker op vrouwenthrillers.nl. ,,(...) 4 sterren is een rechtvaardig oordeel, maar toch had ik van Saskia een topboek verwacht, en dat is 'De verbouwing' net niet.'' Tussenstand: 5-4.

Ene Tessa stelt op boekreviews.nl: ,,Het boek leest als een trein, al is de spanning is sommige hoofdstukken ver te zoeken. (...) Geen super goed uitgedacht plot, wel heerlijk om te lezen.'' Tussenstand? Vooruit: 6-4.

En op dizzie.nl schrijft de bespreker het volgende: ,,'De verbouwing' heeft, op een paar kleine schoonheidsfoutjes na, met recht geresulteerd in een heus meesterwerk en hiermee laat de schrijfster haar collega's in dit genre ver achter zich.''

Een meesterwerk met schoonheidsfoutjes?
Ach, moet kunnen.
Tussenstand: 7-4 voor 'De verbouwing'.

Geen opmerkingen: