13 maart 2009

Michèle van Rees - Nr. 19 (2009)

Ongeloofwaardige vrouwenthriller
(Door Mieske van Eck)

De vrouwenthriller lijkt een merk te zijn geworden sinds het succes van schrijfsters als Saskia Noort en Simone van der Vlugt. Literaire thrillers worden deze boeken ook wel genoemd, maar veel van die misdaadboeken, die blijkbaar op vrouwelijke lezers mikken, zijn allerminst literair en maar matig spannend. Ondertussen is het behoorlijk dringen op de markt van deze misdaadromans.

Uitgeverij Verbum heeft er wellicht daarom voor gekozen een debutante in het genre op een bijzondere manier te lanceren. Nr. 19 van Michèle van Rees is alleen op 19 maart te koop voor 1,90 euro.

Van Rees opent met een tamelijk obligaat beeld van een ontvoerder die een vrouw vastgebonden heeft in haar eigen huis en haar leven als het ware overneemt. Dit hoofdstuk beschrijft ze vanuit de man.

Daarna valt ze de lezers lastig met een veel te breed uitgesmeerd verhaal, verteld vanuit het slachtoffer, over haar stukgelopen relatie, omdat zij wel een kind wil en haar vriend niet. Net als je begint te wanhopen of het er nog van komt, krijgen we zicht op de motieven van de ontvoerder. Hij blijkt, net als de jonge onderwijzeres
die hij gegijzeld heeft, een sterke kinderwens te hebben. Hij parkeert zijn eigen vrouw thuis om bij de juf een kind te maken. Daarbij slaat zijn fantasie over een leven samen steeds meer op hol. Die fantasie wordt ongetwijfeld gevoed doordat de juf nauwelijks verzet biedt.

Overdag laat zij zich door haar 'nieuwe vriend' naar school brengen om zich 's avonds weer gedwee vast te laten binden. En dat allemaal omdat hij dreigt haar voorgoed kinderloos te maken.

Van Rees slaagt er niet in deze gang van zaken geloofwaardig te maken. Daardoor en door een grote mate van voorspelbaarheid wordt het boek niet echt spannend.

Michèle van Rees - Nr. 19. Uitgeverij Verbum, 192 pag. NB: Alleen op 19 maart 1,90 euro, daarna 14,95 euro

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: