31 maart 2009

Niet zo blond (nieuws, 2009)

DE SASKIA NOORT VAN SCANDINAVIË

Het is een titel die uiteraard de aandacht trekt: 'De Saskia Noort van Scandinavië'. Maar of de vergelijking die uitgeverij A.W. Bruna in een persbericht maakt, ergens op slaat is een tweede. Want wat hebben Neerlands best verkopende thrillerschrijfster en de Zweedse Mari Jungstedt eigenlijk met elkaar gemeen?

Goed, ze hebben beiden in de journalistiek gewerkt, Noort voor onder ander Viva en Marie Claire, Jungstedt voor de Zweedse radio en als nieuwslezeres op tv. En hun boeken worden dan wel zijn verfilmd. Maar voor de rest? Jungstedt (1962) is vijf jaar ouder dan Noort, nog steeds getrouwd en lang niet zo blond.

Maar wat maakt het uit? Bruna heeft in ieder geval bewerkstelligd dat het bericht over Jungstedts nieuwste thriller 'In die heerlijke zomertijd', die op 6 april in de winkel ligt, niet onopgemerkt is gebleven.

Dan maar even van de gelegenheid gebruik maken om een korte inhoudsopgave weer te geven. Op het strand van camping Sudersand op Fårö, een klein eiland ten noorden van Gotland, wordt Peter Bovide, eigenaar van een bouwbedrijf, doodgeschoten tijdens zijn dagelijkse joggingronde. Hij is met een Russisch wapen door zijn hoofd geschoten en zijn buik is met zeven schoten geperforeerd.

Al snel valt er een tweede dode, vermoord op dezelfde wijze. Het blijkt een oude vriend van Peter Bovide, die regelmatig in het natuurreservaat Gotska Sandön verbleef. Rechercheur Karin Jacobsson, de officiële plaatsvervanger van commissaris Anders Knutas, krijgt de leiding over het onderzoek. Karin gaat naar het eiland en ontdekt in de archieven dat er op Gotska Sandön meer dan twintig jaar geleden een Russisch meisje is verkracht en vermoord en dat die zaak nooit is opgelost. Is er een verband?

De moordenaar blijkt ook nog eens een troef in handen te hebben waar Karin niet tegen opgewassen is, en die alles te maken heeft met haar eigen verleden…

Geen opmerkingen: