05 maart 2009

Dat is geen autoportier (nieuws, 2009)

FREDERICK FORSYTH VIEL MET Z'N NEUS IN EEN THRILLER

Het zou een scène uit één van zijn thrillers kunnen zijn. Of misschien komt de enerverende ervaring wel terecht in één van zijn volgende bestsellers.

De Britse bestsellerauteur Frederick Forsyth ('De Dag van de Jakhals') vloog deze week naar het staatsgreepgevoelige Guinee-Bissau om research te plegen voor zijn volgende boek en belandde midden in spannende fictie die realiteit was geworden. Enkele uren voordat zijn vliegtuig in de West-Afrikaanse staat landde, kostte een onder een trap verborgen bom het leven aan de stafchef. Enkele uren later werd de president doodgeschoten en, aldus Forsyth, aan mootjes gehakt. De moord op president Joao Bernardo Vieira en zijn militaire rivaal, generaal Batiste Tagme na Waie, was een nieuw dieptepunt voor Guinee-Bissau en liet over het land een deken van mysterie en intriges neerdalen die zo vaak ook in Forsyths thrillers voorkomen.

De aanwezigheid van Forsyth in Guinee-Bissau doet onvermijdelijk denken aan zijn roman 'The Dogs of War' ('De huurlingen') uit 1974, waarin huurlingen een staatsgreep proberen te bewerkstelligen in een mineraalrijke Afrikaanse staat. ,,Ik kwam hier niet om een staatsgreep mee te maken, maar dat is wel waar ik in terecht kwam'', aldus Forsyth tegenover een verslaggever van Associated Press. Hij zei dat hij niet kon slapen en lag op zijn bed te lezen, toen hij maandag een luide knal hoorde en dacht 'dat is geen autoportier die dichtgegooid wordt'. De explosie kwam vanuit de villa van president Vieira en luidde het letterlijke eind in van het staatshoofd. Forsyth ging daarna de straat op en zag militairen patrouilleren door de straten. Ze lieten de schrijver met rust.

Die avond dineerde Forsyth met een Nederlandse patholoog-anatoom die autopsie op Vieira had gepleegd en had geprobeerd 'de president weer in elkaar te zetten'. Volgens bronnen van Forsyth had de 71-jarige president aanvankelijk een raketaanval overleefd. Maar daarna werd hij vier keer beschoten. Vervolgens werd zijn lichaam 'in de laadbak van een pickup truck geslingerd en met machetes in stukken gehakt door soldaten die de dood van hun legerleider wilden wreken'.

Forsyth zei dat hij hier naartoe was gekomen om 'de geuren, smaken en kleuren van een mislukt en verarmd West-Afrikaanse moerasstaat te proeven'. ,,Ik vroeg me af wat het meest desastreuze deel van West-Afrika was en kwam uit bij Guinee-Bissau'', zei hij. ,,Als je hier rondrijdt zie je waarom: de ene ruïne na de andere, de ene berg afval na de ander. Een marine zonder schepen, een luchtmacht zonder vliegtuigen. Er is geen infrastructuur, er is geen elektriciteit.''

Het volgende boek van oud-correspondent Forsyth, dat naar verwachting volgend jaar wordt gepubliceerd, zal zich afspelen in Guinee-Bissau. De schrijver zegt dat hij is gestopt met het verzinnen van fictieve oorden, ,,want de wereld is zo krankzinnig en griezelig geworden dat je net zo goed bestaande plaatsen kunt nemen.''

De 70-jarige auteur vertelde dat hij ook voor zijn volgende boek volgens het geijkte patroon werkt: eerst de verhaallijn verzinnen, dan research doen, reizen en praten met mensen die hebben meegemaakt waar hij over wil schrijven. Hij sprak in Guinee-Bissau veel met 'expats', die volgens hem meer in vrijheid kunnen praten dan regeringsfunctionarissen en de geschiedenis van het land bezien met het oog van een buitenstaander. Forsyth, die zo'n tien pagina's per dag schrijft, schat in dat hij tot oktober of november bezig is met de thriller.

Het zal opnieuw een 'internationale thriller worden met de gebruikelijke mix van criminaliteit, geheime diensten, een coup en veel geld', aldus Forsyth. ,,Maar er zullen ook enkele verrassingen in zitten. Het zal niet iets worden waarover je zojuist in de krant hebt gelezen.''

(Bron: Associated Press, Todd Pitman)

Geen opmerkingen: