19 maart 2009

Leentjebuur (nieuws, 2009)

BESTSELLERAUTEUR VAN PLAGIAAT BETICHT

Roberto Saviano, de auteur van de bestseller 'Gomorra', zou bij het schrijven van zijn boek plagiaat hebben gepleegd. Die beschuldiging is geuit in de krant Il Giornale.

De freelance misdaadjournalist Simone Di Meo uit Napels, gespecialiseerd in de georganiseerde misdaad in en rond de stad, stelt dat Saviano grote delen van zijn stukken in zijn boek heeft gebruikt, zonder hem daarbij als bron te vermelden. Di Meo eist nu een half miljoen euro schadevergoeding.

Saviano's uitgeverij Mondadori stelt dat 'Gomorra' is gebaseerd op officiële bronnen, en ook persstukken, wat legaal is. Mondadori erkent wel dat per ongeluk Di Meo niet als bron is vermeld bij een deel van zijn reportage. Di Meo zegt dat hij Saviano voor de publicatie van het boek verschillende keren heeft ontmoet en hem over de camorra, de Napolitaanse maffia, heeft geïnformeerd. Hij zegt verrast te zijn dat veel van die informatie zijn weg gevonden heeft naar het boek, zonder dat hij als bron is genoemd.

Van het in 2006 verschenen 'Gomorra' werden in Italië 1,2 miljoen exemplaren verkocht en het boek werd in meer dan veertig talen uitgebracht. Sinds het boek een bestseller is, heeft de maffia wraak gezworen. De camorra kondigde vorig jaar aan Saviano nog voor de Kerst te zullen doden. De schrijver is ondergedoken en wordt 24 uur per dag beveiligd.

(Bron: NRC Boeken)

Geen opmerkingen: