23 maart 2009

Buiten de boot (nieuws, 2009)

LIBRIS-SHORTLIST ZONDER CHARLES DEN TEX

Misdaadauteur Charles den Tex is buiten de boot gevallen bij het samenstellen van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Stond hij in januari met zijn Gouden Strop-thriller 'CEL' nog tussen zeventien literaire concurrenten op de longlist, vandaag is zijn naam geschrapt uit het rijtje.

De zes overgebleven titels zijn 'Contrapunt' van Anna Enquist, 'Visser' van Rob van Essen, 'Onze oom' van Arnon Grunberg, 'Koetsier Herfst' van Charlotte Mutsaers, 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' van Dimitri Verhulst en 'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje.

Toch had 'CEL', dat de angstaanjagende realiteit van identiteitsroof als thema heeft, niet misstaan in de shortlist. Voorafgaande aan de bekendmaking zei juryvoorzitter Ivo Opstelten immers dat het literaire engagement terug is van weggeweest. En als 'CEL' iets heeft dan is het behalve een uitmuntend plot ook maatschappelijke betrokkenheid en urgentie. Daags na het winnen van de Gouden Strop zei Den Tex dat hij wel kon meedoen met een literaire prijs. ,,Ik zeg altijd tegen mijn uitgever: stuur het boek maar in, dan zie ik het wel. Ik vind zelf dat ik mee kan doen. Maar Ako en Libris hanteren hun eigen criteria.''

Dat blijkt maar weer.

Op maandag 11 mei wordt in het Amstel Hotel in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt. Schrijvers van wie het boek op de shortlist is beland, ontvangen een bedrag van 2500 euro. De winnaar krijgt 50.000 euro.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: