20 maart 2009

Matthew Hall - Koud spoor (2009)

Een rasechte thrillerauteur
(Door Fred Monsma)

Op musicalgebied duiken in Engeland bij elke nieuwe voorstelling wel nieuwe talenten op. Alsof ze aan de andere kant van de Noordzee gewoon weer een blik opentrekken. Op het terrein van de misdaadroman lijkt het van hetzelfde laken een pak.

Nu is daar ineens weer Matthew Hall, blijkens zijn biografie scriptschrijver van bepaald niet de minste tv-series als Dalziel & Pascoe (naar de boeken van Reginald Hill en daarna gebaseerd op zijn hoofdkarakters) en het ook bij ons bekende Kavanagh QC.

Geheel op eigen houtje toont Hall zich ook als thrillerauteur niet de eerste de beste, getuige het flonkerende Koud spoor waarmee hij zojuist debuteerde.

Zeer Brits zijn de belevenissen van de nieuwe rechter van instructie Jenny Cooper. In de omgeving van Bristol komt zij op het spoor van enkele merkwaardige sterfgevallen. In haar ogen, want tot dat moment leek niemand zich er druk over te maken dat minstens twee jongeren op onnatuurlijke wijze de dood hebben gevonden.

Halls personage Jenny Cooper is er dan ook eentje: 42, eigenwijs, net gescheiden en herstellend van een burn-out. Erop gebrand het recht te laten zegevieren. Wel moet ze om haar taak aan te kunnen nogal wat metazepam (een verslavende tranquilizer, blijkt uit Halls beschrijving van haar werkzaamheden) slikken om het allemaal aan te kunnen. Jenny Cooper stuit op nogal wat tegenwerking in haar onderzoek, maar toont zich een bijtertje. De terriër is niet voor niets een Engels hondenras, zullen we maar zeggen.

Koud spoor is een ronduit meeslepend misdaadverhaal, boordevol fraaie personages, rake dialogen en met een uitermate tevreden stellende ontknoping. Zo te zien kan het ook een mooie serie worden, niet slechts op papier.

Matthew Hall - Koud spoor. Vertaling: Gerard Grasman. Uitgeverij A.W. Bruna, 368 pag.

Bron: Brabants Dagblad

3 opmerkingen:

C. Rikkers zei

Dit boek is geen debuut van deze schrijver.

Hij schreef eerder in 1997 "Daad van rechtvaardigheid"

Die heb ik net gisteren uitgekregen en ik ga nu beginnen aan koud spoor.

Peter Kuijt zei

Koud spoor is wel degelijk het debuut van de Britse schrijver Matthew Hall (1967). Althans dat meldt zijn website. The coroner, zoals het boek oorspronkelijk heet, is dit jaar verschenen. In januari 2010 verschijnt zijn tweede thriller The disappeared.
Op zijn boeken staat overigens de naam M.R. Hall, wellicht om te voorkomen dat lezers hem verwarren met de Amerikaanse schrijver Matthew Hall (1958), die in inderdaad Daad van rechtvaardigheid heeft geschreven.

C. Rikkers zei

Oke. Thanks voor de info!

Dan is bol.com een beetje in de war.
Ik las daar van "daad van ..." en "Koud spoor".

Aangezien ik Koud Spoor reeds had gekocht, wilde ik in volgorde lezen en heb dat andere boek ook besteld.