29 april 2013

Gesignaleerd 212 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ROBERT POBI - DOODSHOOFD

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Doodshoofd' van Robert Pobi. Een thriller die niet geschikt is voor de teergevoelige lezer, waarschuwt de uitgever alvast.

FBI-agent Jake Cole ontcijfert de taal van moordenaars door in zijn hoofd driedimensionale reconstructies van het plaats delict te maken, een gave die hem zo veel energie kost dat hij een zenuwinzinking nabij is. Hij is zo goed als geestelijk uitgeput. Jake keert na ruim 25 jaar terug naar zijn geboorteplaats Montauk nadat zijn vader, een bekende schilder, zichzelf in brand heeft gestoken en daarna door een glazen deur is gelopen.

Als hij nog maar net in zijn ouderlijk huis is, wordt hij betrokken bij het onderzoek naar een gruwelijke moord die daar in de omgeving is gepleegd. Het misdrijf roept herinneringen op aan de moord op zijn moeder drie decennia eerder.

Wanneer hij zich door de brokstukken van zijn vaders krankzinnigheid werkt, ontdekt Jake duizenden ogenschijnlijk betekenisloze schilderijen - een bizar spoor van 'broodkruimels' dat de schilder heeft achtergelaten terwijl hij verder wegzonk in zijn dementie. Broodkruimels die hem, zo denkt Jake, naar de moordenaar zullen leiden. Met de hulp van sheriff Dan Hauser - een man die het kustdorpje probeert voor te bereiden op een verwoestende orkaan - probeert Jake Cole het kwaad een halt toe te roepen.

Robert Pobi heeft dertien jaar lang in antiek gehandeld. Hij drinkt liever Amerikaanse dan Schotse whiskey en opent oesters met een oud jagersmes. Zo'n schrijver dus. Toen zijn eerste korte verhaal (geschreven op zijn twaalfde) gerecenseerd werd, had dat een schorsing van school tot gevolg. 'Doodshoofd' is zijn thrillerdebuut.

Robert Pobi - Doodshoofd. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Karakter, 352 pag., € 19,95. ISBN 978 90 452 0200 6.

Geen opmerkingen: