29 april 2013

Geheime code (nieuws, 2013)OOK LAGERE OPLAGE VOOR 'INFERNO' VAN DAN BROWN


De eerste druk van 'Inferno', de nieuwe thriller van Dan Brown, bedraagt 300.000 exemplaren. Dat heeft woordvoerster Kristel Vrielink van uitgeverij Luitingh-Sijthoff aan Boekblad laten weten. Browns thriller ligt op 14 mei in de winkel.

De eerste oplage van het nieuwe boek van de Amerikaanse bestsellerauteur is fors lager dan die van 'Het verloren symbool', Browns laatste thriller die in 2009 verscheen. De eerste druk van 500.000 exemplaren was toen in anderhalve maand uitverkocht. Eerder werd al bekend dat ook van het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek, dit jaar geschreven door Loes den Hollander, veel minder exemplaren worden gedrukt dan gebruikelijk was in voorgaande jaren.

In 'Inferno', daalt Browns protagonist, professor Robert Langdon, af in de hel van Dante. Het boek verschijnt tegelijk in een gebonden uitgave en een paperback. Beide uitgaven hebben een aparte omslag. ,,Met een afbeelding van Dante leggen we meer nadruk op de rol die kunst en cultuur in het boek speelt. Daarmee willen we de meer literair georiënteerde lezers bereiken'', aldus Vrielink. Op 1 juli volgt ook nog een uitgave in dwarsligger, met een omslag gebaseerd op dat van de paperback.

De marketing voor Inferno draait inmiddels op volle toeren. In De Telegraaf stond een voorpublicatie van het eerste hoofdstuk. Op de officiële site DanBrown.nl kunnen liefhebbers sinds 17 april meedoen aan een puzzel. Vier weken lang is er elke week een nieuwe vraag. Wie alle antwoorden goed heeft, maakt kans op een uitnodiging voor de boeklancering. Ook is de complete backlist van de Amerikaanse thrillerauteur inmiddels in een nieuwe vormgeving uitgebracht, die als overkoepelend thema de verschillende steden heeft waar de boeken zich afspelen.

De lancering vindt op 14 mei al om 7 uur ’s ochtends op de dag van verschijnen plaats. Tijdens de ontbijtpresentatie voor pers, relatie en fans in Amsterdam spreken een kunsthistoricus, een Dante-kenner, een Dan Brown-kenner en eindredacteur Theo Veenhof. Genodigden moeten hun speurzin aanspreken om op tijd op de juiste locatie te komen: zij hebben een speciale usb-sleutel (foto) met geheime code gekregen waarmee ze online de uitnodiging kunnen openen.

Op hetzelfde tijdstip organiseren vier boekhandels een eigen Dan Brown-ontbijt. In andere winkels vertellen de vertalers van 'Inferno' over het boek en het vertaalproces. Op 15 mei en 21 mei geeft Dan Brown lezingen in respectievelijk New York en Londen. Daar zullen correspondenten van diverse Nederlandse kranten bij aanwezig zijn. Luitingh-Sijthoff organiseert verder een lezerswedstrijd waarvan de hoofdprijs een ontmoeting met Dan Brown in Florence is. Hij is daar van 4 tot en met 6 juni, waar hij ook wordt geïnterviewd door de Nederlandse pers.

(Bron: Boekblad, De Spanningsblog)

Geen opmerkingen: