14 april 2013

Roger Hobbs - Spookman (2013)

VIJFTIG TINTEN NOIR 


Roger Hobbs is pas 22 jaar oud en net afgestudeerd, als hij het manuscript van 'Ghostman' bij zijn literaire agent inlevert. Twee jaar later is zijn thrillerdebuut inmiddels aan twintig landen doorverkocht en zal de onvermijdelijke verfilming niet lang op zich laten wachten.

Jack is een spookman, een beroepscrimineel die in geen enkele database staat en alleen voor zeer specialistisch werk komt opdraven. Hij moet deze keer de troep opruimen, die is ontstaan na een niet geheel geslaagde casinoroof. Alle sporen die zouden kunnen leiden naar opdrachtgever Marcus dienen te worden gewist. De klus is complexer dan gedacht en wordt overschaduwd door een bankoverval van vijf jaar geleden. De onzichtbaarheid van Jack komt in gevaar.

Roger Hobbs speelt met de geloofwaardigheid, maar doet dat op zo’n aanstekelijke en amusante wijze, dat je alles accepteert wat hij schrijft. Bestaande wetenswaardigheden uit het criminele milieu worden vermengd met verzonnen feiten, uitsluitend om het verhaal nog smaakvoller te maken dan het al is. Hobbs is vast ook liefhebber van misdaadfilms als 'Reservoir Dogs', 'Heat', 'Ocean’s eleven' en 'No country for old men'.

'Spookman' is een waanzinnig goed geschreven, adrenalineverhogende actiethriller waar veel gevestigde auteurs uit dit genre nog een puntje aan kunnen zuigen. 'Spookman' is ontzettend cool. 'Spookman' is vijftig tinten noir.

Roger Hobbs - Spookman. Vertaling: Boukje Verheij. Uitgeverij Prometheus, 336 pag.

Geen opmerkingen: