11 april 2013

Een fatsoenlijke kerel (nieuws, 2013)

JOHN LE CARRÉ VERWERKT ZICHZELF IN NIEUWE THRILLER

In zijn nieuwe thriller 'Een broze waarheid' heeft de Britse grootmeester van de spionageroman John le Carré twee versies van hemzelf gestalte gegeven.. Dat schrijft de auteur in het voorwoord van het boek dat op 19 april bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt. Een week eerder, vrijdag 12 april, komt overigens een speciale heruitgave op de markt van 'Spion aan de muur'. Dit boek werd vijftig jaar geleden voor het eerst uitgebracht en bezorgde Le Carré wereldfaam.

,,Nu ik terugkijk op het boek, lijk ik er twee versies van mezelf in te hebben verwerkt – of liever, twee leeftijdsfasen'', meldt de auteur in het voorwoord van 'Een broze waarheid'. ,,In de dertiger Toby Bell, de rijzende ster aan het firmament van Hare Majesteits Diplomatieke Dienst, zie ik de ijverige ambitieuze vent die ik zelf was toen ik ongeveer diezelfde leeftijd had, totdat ik uitstapte en alles in het honderd stuurde door in mijn vrije tijd Spion aan de muur te schrijven.''

,,En hoe zit het met mijn andere geheime deelgenoot, Sir Christopher Probyn – roepnaam Kit – een verdienstelijk diplomaat met een ridderorde, een verstandige vrouw en een mooie dochter, die van zijn oude dag geniet midden op het platteland van Cornwall?'', vervolgt Le Carré. ,,Ontegenzeggelijk een fatsoenlijke kerel, een steunpilaar van het maatschappelijke dorpsleven zou je zeggen, altijd bereid te helpen, een familieman in hart en nieren, die het heerlijk vindt om zo nu en dan een glaasje te drinken met zijn voormalige collega’s in zijn Londense club; gelijk heeft hij. Herken ik mezelf in die beschrijving? Nauwelijks. Ik woon op het platteland van Cornwall, heb een verstandige vrouw, zonen maar geen dochter en geen club. Daar houdt de gelijkenis dus wel zo’n beetje op. Wat bindt ons dan toch?''

In 'Een broze waarheid' vertelt Le Carré over een antiterrorisme-operatie met de codenaam 'Wildlife' die in het diepste geheim op de Rots van Gibraltar wordt voorbereid. Het doel is om een belangrijke jihadistische wapenhandelaar op te pakken. Het plan wordt gesmeed door een ambitieuze minister van Buitenlandse Zaken en een bevriende privélegerleider. De operatie is zo broos dat zelfs de secretaris van de minister, Toby Bell, er niet bij betrokken is. Toby vermoedt een rampzalige samenzwering en probeert deze te verijdelen, maar hij wordt prompt overgeplaatst naar het buitenland. Drie jaar later zorgt een boodschap uit het dodenrijk ervoor dat hij in contact komt met Kit Probyn, destijds betrokken bij 'Wildlife', en dan moet Toby kiezen tussen zijn geweten en zijn trouw aan de Dienst.

Over 'Spion aan de muur': Dertig jaar lang was de Berlijnse Muur hét symbool van de scheiding tussen Oost en West. In dit boek beschrijft Le Carré hoe het leven werkelijk was in een stad als Berlijn, die door een gruwelijke speling van het lot in tweeën was gedeeld.

John le Carré werd geboren in 1931 en studeerde aan de universiteiten van Bern en Oxford. Tijdens de Koude Oorlog werkte hij enige tijd bij de Britse Inlichtingendienst. Le Carré boekte niet alleen succes met 'Spion aan de muur', maar ook met onder meer 'De lokvogel', 'De kleermaker van Panama', 'De toegewijde tuinier', 'Absolute vrienden' en 'Ons soort verrader'. Zijn thriller 'Aangeschoten wild' wordt verfilmd door Anton Corbijn.

De trailer van 'A delicate truth':

Geen opmerkingen: