17 april 2013

Gesignaleerd 206 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JAMES THOMPSON - TRANEN VAN LUCIFER

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Tranen van Lucifer' van James Thompson, het tweede dele in de Inspecteur Vaara-serie.

Inspecteur Kari Vaara krijgt de gevoelige opdracht om onderzoek te doen naar Arvid Lahtinen, een negentigjarige Finse nationale held die ervan wordt verdacht oorlogsmisdaden te hebben gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is de enige overlevende van de onlangs ontdekte Stalag 309-eenheid, die mogelijk communisten en joden zou hebben geliquideerd in samenwerking met de Gestapo.

Tegelijkertijd raakt Vaara betrokken bij de moordzaak van Iisa Filippov, een promiscue vrouw van een Russische zakenman. Het heeft er alle schijn van dat haar minnaar de moord in de schoenen geschoven krijgt, terwijl Filippov zelf duidelijk een hand boven het hoofd gehouden wordt. Het spoor van 'die hand' leidt Vaara naar de corrupte top van de macht. 

James Thompson, geboren en getogen in de Amerikaanse staat Kentucky, is al ruim tien jaar in Finland en woont tegenwoordig in Helsinki. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte, studeerde hij Fins (hij spreekt het nu vloeiend), werkte hij als barman, fotograaf, militair en handelaar in zeldzame munten. 

James Thompson - Tranen van Lucifer. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 328 pag., € 15,00. ISBN 978 90 452 0220 4.

Geen opmerkingen: