27 april 2013

Oorlogsverleden (nieuws, 2013)

MAX DOET DERRICK IN DE BAN
 
Omroep MAX zendt geen afleveringen meer uit van de Duitse misdaadserie 'Derrick', nu is gebleken dat hoofdrolspeler Horst Tappert (vertolker van de bekende commissaris) in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen-SS heeft gezeten.

„We hadden deze zomer nog wat afleveringen gepland, maar die komen nu natuurlijk niet meer op tv”, laat MAX-voorman Jan Slagter weten. „Ik schrok wel van dit nieuws, zoiets verwacht je niet. Wij gaan geen acteur eren die zo gelogen heeft over zijn verleden, ook al leeft hij niet meer.''

Slagter vervolgt: ,,Tappert heeft altijd gezegd dat hij bij de Wehrmacht zat, maar dat is iets anders dan de Waffen-SS – een extreem gewelddadige organisatie die veel gruwelijkheden op haar naam heeft staan en waar je specifiek voor koos om lid van te worden.”

Een Duitse socioloog ontdekte het SS-lidmaatschap van de in 1923 geboren Tappert. Overigens was ook de schrijver van de serie Derrick, Herbert Reinecker, lid van de Waffen SS. Tappert overleed in december 2008 op 85-jarige leeftijd. Van de serie 'Derrick' werden tussen 1974 en 1998 281 afleveringen gemaakt die in 102 landen werden uitgezonden, waaronder Nederland.

(Bron: De Telegraaf)

Geen opmerkingen: