15 april 2013

Dynamisch woord (nieuws, 2013)

REBUS IS EEN BLIJVERTJE

Goed nieuws voor de fans van de Schotse schrijver Ian Rankin in het algemeen en van inspecteur John Rebus in het bijzonder. Rankins nieuwste thriller komt eraan. Terwijl in Nederland net 'Cold Case' uit is (de vertaling van 'Standing in Another Man's Grave'), maakte Rankin vandaag de titel openbaar van zijn nieuwe boek dat nog dit jaar in de Britse boekhandel zal liggen: 'Saints of the Shadow Bible'. De titel verwijst - evenals 'Standing...' - naar een liedje van singer-songwriter Jackie Leven. Met deze twee boektitels wil Rankin eer bewijzen aan de in november 2011 overleden Schotse zanger.

In 'Saints of the Shadow Bible' maakt John Rebus opnieuw zijn opwachting. Een dertig jaar oude zaak wordt opnieuw onderzocht. Daaruit blijkt dat het rechercheteam van Rebus destijds een vuil spelletje speelde. Koren op de molen van Malcolm Fox van Interne Zaken. Heeft Rebus daadwerkelijk in het verleden een scheve schaats gereden? Ondertussen maken de Schotten zich op om zich in een referendum uit te spreken over onafhankelijkheid.

Ondertussen maakte schrijver William Boyd vandaag op de London Book Fair de titel bekend van zijn James Bond-roman: 'Solo'. De schrijver zei dat 007 onaangekondigd en zonder toestemming een zichzelf opgelegde opdracht uitvoert. ,,Hij is ten volle bereid de gevolgen van zijn driestheid te aanvaarden.'' Volgens de schrijver die in West-Afrika opgroeide en landen uit de regio in zijn romans beschreef, zal het continent een sleutelrol spelen in het boek. ,,Wat Bond overkomt in Afrika dwingt hem om 'solo' te gaan en zaken in de Verenigde Staten op eigen houtje af te handelen.''

Boyd zei boektitels bijzonder belangrijk te vinden. ,,Toen ik het woord 'Solo' op een vel papier schreef, zag ik de potentie die het in zich heeft. Het dekt niet alleen perfect de lading, 'Solo' is een dynamisch woord, dat direct en overal wordt begrepen.''

In februari gaf de schrijver al prijs dat het boek zich in 1969 zou afspelen. De nieuwe James Bond komt op 26 september uit in Groot-Brittannië. De laatste Bond-thriller, 'Carte Blanche', werd in 2011 geschreven door Jeffery Deaver.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: